Terug naar overzicht

Panettone, zo eet je en maak je dit Italiaanse kerstgebak

In Italië is het geen kerstmis zonder een echte panettone. Maar wat is een panettone precies? Wij leggen uit hoe je ‘m eet, hoe je ‘m maakt en waar het gebak oorspronkelijk vandaan komt. 

Wat is een panettone?

De panettone is een luxe Italiaans brood dat gevuld is met rozijnen en sukade, soms ook met stukjes chocola. Dankzij de luchtige structuur heeft het ronde brood eigenlijk meer weg van een cake. De panettone is al eeuwenlang het traditionele kerstgebak van Milaan. Al snel werd het ronde brood populair in de hele regio en zelfs over heel het land. Het wordt geserveerd in plakken bij de koffie of thee, of juist met een zoete wijn, zoals spumante of moscato.

Soorten panettone

Er zijn tientallen varianten van panettone. Zo is er panettone met fruit (denk aan: amarenakersen of met appel en rozijnen), met stukjes chocolade, met limoncello, met balsamico-azijn of met pistache.

Bonifanti is een bekend panettone-merk. In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in zijn bakkerswinkel zijn eerste variant op de klassieke panettone, namelijk met lokale hazelnoten bovenop.

Elk jaar wordt er in opdracht van Bonifanti een bijzonder en uniek ontwerp gemaakt, en als limited edition verkocht. Dit jaar is het blik ontworpen door Alessandra Placucci, schilder en illustrator. De panettone zelf is een klassieke panettone uit Milaan. In het zachte- en luchtige deeg komen de typische Bonifanti smaken en geuren samen; door het deeg zijn sultana-rozijnen gemengd met gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen en vanille uit Madagascar. 

Feestelijk verpakt
Ook panettone van Muzzi zijn superlekker. Deze worden eveneens geproduceerd volgens de richtlijnen van het traditionele Italiaanse recept en zijn vrij van conserveermiddelen en kleurstoffen. Ook wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van verse producten. Met de hand worden de panettone feestelijk ingepakt.

Wat is een pandoro?

Naast de panettone wordt er tijdens de kerst ook pandoro gegeten in Italië. Haal deze twee niet door elkaar. De pandoro is een variant op de panettone en komt uit Verona. Dit gebak zonder vruchten zit een beetje tussen briochebrood en cake in. Het is minder vet dan cake, maar ook niet zo droog als briochebrood. De pandoro bestrooi je met een flinterdun laagje poedersuiker en smaakt goed bij een glas prosecco.

ReceptWil je zelf een panettone maken? Bekijk dit recept.

Tip: koop je een panettone? Verwarm ‘m dan even in de oven, voor je de panettone serveert.

Is je panettone niet helemaal opgegeten met kerst? Tv-kok Nigella Lawson maakt er deze lekkere wentelteefjes van!

LEES OOK: 

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!