Panettone, zo maak je en eet je dit Italiaanse kerstbrood
In Italië is het geen kerstmis zonder een echte panettone. Maar wat is een panettone precies? Wij leggen uit hoe je ‘m eet, hoe je ‘m maakt en waar het gebak oorspronkelijk vandaan komt.
Wat is een panettone?
De panettone is een luxe Italiaans brood dat gevuld is met rozijnen en sukade, soms ook met stukjes chocola. Dankzij de luchtige structuur heeft het ronde brood eigenlijk meer weg van een cake. Het wordt geserveerd in plakken bij de koffie of thee, of juist met een zoete wijn, zoals spumante of moscato.
In Italië wordt panettone al sinds de 19e eeuw beschouwd als een lokale specialiteit uit Lombardije. Giovanni Felice Luraschi’s ‘Nuovo cuoco milanese economico’ kookboek van 1853 plaatst de oorsprong van het originele recept in het gebied rond Milaan. Al snel werd het ronde brood populair in de hele regio en zelfs over heel het land. Panettone is een bron van nationale trots.
Ook populair in Noord- en Zuid-Amerika
Jaarlijks worden in Italië meer dan 117 miljoenen panettoni geproduceerd, waarvan ongeveer tien procent geëxporteerd wordt. Dit kerstgebak is echter ook heel populair in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Peru. In Peru worden elk jaar meer dan 15 miljoen panettoni geconsumeerd, die daar ook wel ‘panetones’ genoemd worden.
Soorten panettone
Er zijn tientallen varianten van panettone. Zo is er panettone met fruit (denk aan: amarenakersen of met appel en rozijnen), met stukjes chocolade, met limoncello, met balsamico-azijn of met pistache.
Bonifanti is een bekend panettone-merk. In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in zijn bakkerswinkel zijn eerste variant op de klassieke panettone, namelijk met lokale hazelnoten bovenop.
Elk jaar wordt er in opdracht van Bonifanti een bijzonder en uniek ontwerp gemaakt, en als limited edition verkocht. Afgelopen jaar is het blik ontworpen door Alessandra Placucci, schilder en illustrator. De panettone zelf is een klassieke panettone uit Milaan. In het zachte- en luchtige deeg komen de typische Bonifanti smaken en geuren samen; door het deeg zijn sultana-rozijnen gemengd met gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen en vanille uit Madagascar.
Feestelijk verpakt
Ook panettone van Muzzi zijn superlekker. Deze worden eveneens geproduceerd volgens de richtlijnen van het traditionele Italiaanse recept en zijn vrij van conserveermiddelen en kleurstoffen. Ook wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van verse producten. Met de hand worden de panettone feestelijk ingepakt.
Wat is een pandoro?
Naast de panettone wordt er tijdens de kerst ook pandoro gegeten in Italië. Het is belangrijk om deze twee niet door elkaar te halen. De pandoro is een variant van de panettone en komt uit de stad Verona. Dit gebak zonder vruchten zit een beetje tussen briochebrood en cake in. Het is minder vet dan cake, maar ook niet zo droog als briochebrood. De pandoro bestrooi je met een flinterdun laagje poedersuiker en smaakt goed bij een glas prosecco.
Hoe maak je panettone?
Hier is ons recept voor het maken van panettone. Het is belangrijk om geduld te hebben en het deeg voldoende tijd te geven om te rijzen, dus begin minstens één dag van tevoren met het maken van het deeg.
Ingrediënten:
– 500 g bloem
– 100 g suiker 200 g boter, op kamertemperatuur
– 5 eieren
– 1 tl zout
– 1 zakje gedroogde gist (7 g)
– 1 tl vanille-extract
– 200 g rozijnen
– 100 g gekonfijte sinaasappelschil
– 100 g gekonfijte citroenschil
– Geraspte schil van 1 citroen
– Geraspte schil van 1 sinaasappel
– 1/2 kopje melk
Bereidingswijze:
– Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout.
– Voeg de eieren en melk toe en meng tot een deeg.
– Voeg de boter toe en kneed tot het deeg zacht en soepel is.
– Voeg de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil, citroenrasp, sinaasappelrasp en vanille-extract toe en kneed tot alles goed gemengd is.
– Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld (dit kan enkele uren duren).
– Bestuif het werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop.
– Kneed het deeg nogmaals en vorm het tot een bal. Leg het deeg in een panettonevorm (een hoge ronde bakvorm met een uitlopende rand).
– Dek de vorm af met een schone doek en laat het deeg nogmaals rijzen tot het in volume is verdubbeld.
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de panettone gedurende 45-50 minuten, of tot hij goudbruin is.
Laat de panettone afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer in plakken. Buon appetito!
Bestel een van onze panettones!
Wil je de feestdagen op z’n Italiaans vieren? Dan mag een panettone niet ontbreken. De panettones zijn helaas nu niet meer te bestellen maar vanaf november 2023 is dit weer mogelijk. We houden je graag van deze en alle andere aanbiedingen op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Luister terwijl naar de muziek van Andrea Bocelli met zijn achtjarige dochter Virginia. Vier kerstavond op z’n Italiaans – hét hoogtepunt van de kerstdagen.
Tip: koop je een panettone? Verwarm ‘m dan even in de oven, voor je de panettone serveert.
Is je panettone niet helemaal opgegeten met kerst? Tv-kok Nigella Lawson maakt er deze lekkere wentelteefjes van!
LEES OOK:
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
- Author: Redactie
- Posted: maart 23, 2023