Terug naar overzicht

Zo maak je aardappels en shiitakes cacio e pepe van Jansen & Jansen

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je aardappels en shiitakes cacio e pepe.

Zie je een recept met zo’n naam, dan denk je: fusion. Toch smaakt het authentiek Italiaans. Een paar jaar geleden zaten we in een beeldige agriturismo op Sardinië. Zo’n authentieke waar je ook kunt eten en waar wij praktisch de enige gasten waren. Kwam daar maar eens om, in de Italiaanse zomer vóór Covid-19. Het was 1 juni en daarom was nergens een open restaurant te vinden. Dus ging de gastheer voor ons koken. Die schotelde ons zoiets als dit gerechtje voor, en lékker dat het was.

Waarom dit gerecht gezond is, leggen we je uit:

  • Tegenwoordig zitten aardappels vaak in het verdomhoekje vanwege de hoeveelheid zetmeel. Wij gaan daar niet in mee; ten eerste zijn wij stapeldol op aardappels, maar voedzaam zijn ze ook, want ze bevatten veel vezels, eiwitten, vitamine B6 en C.
  • In China en Japan worden shiitakes al eeuwen geroemd om hun heilzame werking en zelfs gebruikt als medicijn. Shiitakes zitten vol eiwitten en vitamines en zijn vetarm. Bomvol antioxidanten bovendien, die ons lichaam – tot op zekere hoogte – beschermen tegen vrije radicalen, en dus tegen kanker en andere ellende. Een op en top vleesvervanger.
  • Verse kruiden zitten ook vol antioxidanten, wel tien keer meer dan in groenten en fruit. Tijm is niet alleen een bijzonder goede smaakmaker bij paddenstoelen, het is dus ook echt gezond. Datzelfde geldt voor de zwarte peper, die op zijn beurt vol flavonoïden zit, ook een versie van een antioxidant.
  • Bergkazen zijn kazen van de melk van koeien die op bergweides grazen en daardoor vooral vers gras eten én allerlei bloemetjes. Vers gras levert sowieso gezonder vlees op, en de bloemen doen er nog een schepje bovenop, naar het schijnt. Omdat bergkaas zo’n krachtige smaak heeft, hoef je er niet veel van te gebruiken om een gerecht toch pit te geven.

Hieronder vind je het recept van dit lekkere aardappelgerechtje.

Tekst en fotografie Jansen & Jansen

Details

Preparation

  • 1Neem een pond van de smakelijkste aardappels die je kunt vinden, het liefst niet te groot. Boen ze schoon en snijd ze doormidden. Kook de aardappels in een minuut of twintig gaar met een beetje (!) zout.
  • 2Wrijf 250 gram shiitakes schoon (houd ze heel). Bak ze met een fijngesneden ui en twee flinke tenen gesnipperde knoflook. Afblussen met een scheutje wijn of Vermouth mag. Zout moet erbij, helaas, dat is bij paddenstoelen onontbeerlijk. En tijm, veel verse tijm. Laat er daarna de molen met zwarte peper op los.
  • 3Rasp 100 gram Fontina of Appenzeller of… Elke zogeheten bergkaas is goed.
  • 4Giet de aardappels af, maar vang het kookvocht op, want dat maakt het gerecht heerlijk romig. Meng de aardappels met de shiitakes en de kaas en roer er ten slotte wat kookvocht door. En last but not least; natuurlijk een scheut van uw lekkerste olijfolie! Een salade erbij en klaar is uw maaltijd.