
Appelcrumble met amaretti en marsepeincustard
In Het Grandioze Groenteboek laat Alice Hart zien hoe spectaculair koken kan zijn als je begint met de beste ingrediënten.
Pure smaken, vers seizoensfruit en een vleugje creativiteit – meer heb je niet nodig. Dat proef je in deze appelcrumble met amaretti en marsepeincustard: knapperige kruimels, zoete appel en romige custard met een subtiel amandelaccent. Een heerlijk dessert dat de kracht van vers seizoensfruit laat zien.
Meer inspiratie? Bekijk de recepten in deze editie. Of bestel Het grandioze groenteboek in onze shop.
Appelcrumble
Serveer de appelcrumble warm, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een lepel koude yoghurt en geniet van een klassieker met een verrassende twist – een crumble voor liefhebbers van smaak en textuur.
Appelcrumble met amaretti
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur 20 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Servings: 6 personen
Ingrediënten
- 200 gr tarwebloem
- 50 gr amandelmeel
- 1½ tl kaneel
- ¼ tl zout fijn
- 150 gr boter in blokjes
- 100 gr marsepein in blokjes van 1 cm
- 125 gr rietsuiker
- 50 gr amaretti (bitterkoekjes), grof verkruimeld
- 50 gr geschaafde amandelen
- 800 gr moesappels geschild en grof gehakt
- 1 citroen fijngeraspt, schil en sap
- 600 gr handappels knapperig, geschild in plakjes
Voor de marsepeincustard
- 500 ml custard (kant-en-klare custard uit een pakje)
- 50 gr marsepein in stukjes
- 2 el amaretto
- vanille-ijs of yoghurt Griekse stijl, voor erbij
Instructies
- Meng de tarwebloem, het amandelmeel, de kaneel en het zout in een mengkom. Wrijf de boterblokjes er met je vingers door tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
- Wrijf de marsepein erdoor - het is niet erg als er wat grotere stukjes blijven zitten. Roer er 50 gram van de rietsuiker, de amaretti, geschaafde amandelen en citroenschil door. Of maal de tarwebloem- en het botermengsel met de pulseknop in de kom van een kleine keukenmachine, voeg de rietsuiker toe als het mengsel op grove broodkruimels lijkt en druk dan nog een paar keer op de pulseknop. Roer pas daarna de marsepein, amaretti, geschaafde amandelen en citroenschil erdoor. Wat je ook doet, dek de kom af en zet de crumble 20 minuten tot maximaal 2 dagen in de koelkast (je kunt hem ook maximaal 3 maanden in de diepvries bewaren).
- Verwarm de oven voor tot 150 °C. Meng de appels met het citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Strooi de rest van de rietsuiker erbij en meng alles goed door elkaar. Breng de appels over in een middelgrote ronde ovenschaal met een doorsnee van circa 23 cm of een rechthoekige van circa 20 × 25 cm. Strooi de crumble over het fruit.
- Bak de crumble circa 1 uur en 10 minuten tot hij goudbruin en krokant is en aan de randen borrelt. Maak de custard volgende de aanwijzingen op de verpakking en doe hem met 50 gram van de marsepein en de amaretto in een blender. Meng een paar minuten (je moet dit echt grondig doen) en giet het mengsel door een zeef als je blender niet superkrachtig is om kleine stukjes marsepein te verwijderen. Verwarm de custard op laag vuur of serveer hem koud.
- Laat de crumble 10 minuten uitharden en serveer hem dan met de marsepeincustard en het vanille-ijs of de koude yoghurt Griekse stijl als een simpelere optie.
Nog geen stem
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: juni 17, 2025