
De grote panettone test: de favorieten van de redactie
In november komen ze met stapels de winkel in en in december gaan ze er met even grote stapels uit. De panettone is de bekendste kersttraditie in Italië en ook in Nederland kunnen we er ondertussen van genieten. Maar wat zijn nou eigenlijk de beste panettones? De redactie selecteerde een aantal panettones die makkelijk verkrijgbaar zijn en ging proeven!
Het proeven ging nét even een stukje makkelijker met de De’Longhi Rivelia als assistent. Hier zet je namelijk eindeloos veel verschillende koffiesoorten mee. Van een espresso tot een (koude) latte en perfecte cappuccino. Met de melkopschuimer krijg je heel simpel dat lekkere, dikke schuim. Ook heel fijn: je kunt makkelijk van bonen wisselen. Op de redactie begonnen we de test met decafé bonen en konden we tegen het einde, waneer dat wel nodig was, makkelijk wisselen naar een stevige boon. Bij ons op de redactie een absolute favoriet! delonghi.com
We hebben er heel wat geproefd en dit zijn onze 8 favorieten, niet op volgorde.
1. Panettone van Sesto Senso uit Calabrië
Een ambachtelijke panettone en dat proef je meteen: rijk van smaak, met een gul kruim dat lekker “klef” blijft in plaats van droog te worden. De bovenkant heeft die fijne, gesuikerde bite die mooi contrasteert met de zachte binnenkant. Dit is er zo eentje die je cadeau geeft aan iemand die al meerdere panettones heeft geproefd. Iets duurder, maar ook duidelijk een stap hoger. Gemaakt op kleine schaal aan de kust van Calabrië.
Esther Sikkink – Hoofdredacteur
“Dit is mijn favoriete panettone. Ik koop ‘m ieder jaar opnieuw omdat hij zo lekker is én omdat hij zo mooi onder de boom staat.”
Deze panettone is verkrijgbaar bij delicatessenwinkel Terre Lente in Amsterdam of op terrelente.com
2. Panettone van Augusta uit Milaan
Deze panettone is opvallend compact: minder “luchtig wolkje”, meer een stevige, gelijkmatige structuur, waardoor je bij elke hap echt wat bite hebt. De vulling met rozijnen en gekonfijte citrus is klassiek en ruim aanwezig; vooral de gekonfijte stukjes komen wat zoeter door bij de andere panettones, wat ’m wat uitgesprokener maakt. Houd je van traditioneel met een duidelijke zoete toets, dan zit je goed; wie liever extreem luchtig wil, kan ’m wat aan de stevige kant vinden.
Deze panettone is verkrijgbaar bij amesi.nl
3. Panettone van Antica Sicilia uit Sicilië
Een traditionele panettone op basis van zuurdesem (lievito madre), gevuld met gekonfijte Siciliaanse sinaasappel, rozijnen en Marsala DOP-wijn. Daardoor blijft hij relatief zacht en iets “kleffiger” dan veel niet-ambachtelijke varianten, zonder dat hij overdreven zoet wordt. De citrus geeft een frisse, licht bittere tegenhanger aan de rozijnen, terwijl de Marsala vooral in de geur en nasmaak terugkomt. Een fijne keuze als je panettone zoekt met balans in plaats van pure suikerbom.
Deze panettone is verkrijgbaar bij maricase.nl
4. Panettone van Chiostro di Saronno uit Lombardije
Deze panettone leunt op een authentiek Milanees recept en dat proef je: klassiek, tijdloos en gewoon goed uitgevoerd. De vulling is traditioneel met rozijnen en gekonfijte sinaasappel- én citroenschil, wat zorgt voor die herkenbare feestelijke geur en een frisse citrusnoot naast het zoete fruit. De structuur is zacht en gelijkmatig, zonder al te veel poespas. Perfect als je een panettone zoekt die iedereen aan tafel begrijpt. Pluspunt: de verpakking is echt cadeauwaardig.
Deze panettone is verkrijgbaar bij alle Bijenkof winkels op of bijenkorf.nl
5. Panettone van B.Barbero uit Piëmonte
Deze is duidelijk gemaakt met het “klassieke” panettone-idee als basis, maar met een paar ingrediënten die ’m net interessanter maken: moedergist, tarwe(kiem) die op steen gemalen is, acaciahoning en aromaten als Calabrische sinaasappelschil en vanille uit Madagaskar. Daardoor krijgt hij een uitgesproken vanillegeur en een warm aroma naast het fruit. De kruim is mooi luchtig en soepel, met rozijnen die voor zoete puntjes zorgen. En: het blik is zó’n verpakking die je bewaart. Een goed cadeau dus.
Liselotte van Leest – redacteur
“Ik heb verschillende panettones geproefd, maar als ik er een cadeau zou moeten doen aan iemand die nog nooit een panettone heeft gegeten, dan zou dat deze zijn. Hij is heel klassiek met een goede vanillesmaak en heel luchtig.”
Deze panettone is verkrijgbaar via maricase.nl
6. Panettone van Borsari uit Veneto
Borsari’s klassieke panettone draait om een zachte, gelijkmatige structuur die ontstaat door natuurlijke rijzing met zuurdesem. In de vulling vind je rozijnen, gekonfijt citrus én ceder, maar in onze proef viel op dat de rozijnen iets minder dominant zijn dan bij sommige andere panettones. Daardoor blijft de smaak ronder en “zachter”, zonder dat scherpe, parfumachtige randje dat je soms krijgt bij te veel of te overheersende canditi.
Deze panettone is verkrijgbaar in de winkels van Gastrovino gastrovino.nl
7. Panettone van Vergani uit Milaan
Als je echte klassieke panettone zoekt, is Vergani een goede. Heel lekker simpel, met veel brood-/brioche-gevoel en een zachte, luchtige structuur die zich makkelijk laat plukken. De smaak blijft redelijk puur en niet te overdreven aromatisch, waardoor hij prettig weg-eet. Vergani werkt met natuurlijke moedergist die ze dagelijks verversen en gebruikt o.a. Italiaanse sinaasappelschillen voor de canditi. Leuk detail: in de Altroconsumo panettone-test in 2022 werd Vergani uitgeroepen tot de beste.
Marcel Molenbeek – Uitgever
“Wanneer ik een panettone koop kom ik altijd uit bij Vergani. Deze is gewoon heel goed én lekker gevuld.”
Deze panettone is verkrijgbaar bij NovItalia novitalia.nl
8. Pandoro van Bali uit Veneto
Een beetje valsspelen tussen alle panettones, want dit is een pandoro: óók een Italiaans kerstbrood, maar dan zonder vulling (geen rozijnen of gekonfijt fruit) en met die herkenbare stervorm. Als je voor pandoro gaat, is Bauli de iconische keuze. Hij is zacht en luchtig met een volle, boterige vanillesmaak en blijft “kleffig” in plaats van droog. Het lekkerst met de poedersuiker, goed schudden voor een “sneeuwlaag”, en ook top als dessert met crema di mascarpone.
Marcella Cazzato – Adjunct hoofdredacteur
“Ik weet dat het een beetje valsspelen is, maar de pandoro moést er tussen. Wij hebben thuis nooit een panettone, maar wel stapels met pandoro die we dan voor en na de kerst als ontbijt eten. Voor wie nog nooit een pandoro heeft gegeten: ga voor die van Bauli.”
Deze pandoro is verkrijgbaar bij NovItalia novitalia.nl
Lees ook:
De liefhebber van de panettone moet in Milaan zijn. De Smaak liet de smaakpupillen werken en maakte een lijstje met de lekkerste panettone bakkerijen in de geboortestad van de kerstcake.
Wil je ook de verfijnde wereld van de Milanese patisserie ontdekken? Van klassieke pasticceria’s met een rijk verleden tot eigentijdse winkeltjes waar …
Een van onze favoriete recepten van Nigella Lawson zijn wentelteefjes gemaakt van panettone. Handig als je na de feestdagen nog Italiaans kerstbrood hebt.
- Author: Redactie
- Posted: december 10, 2025