
De beste restaurants van Puglia, dit is onze top 50
Zo’n vijf jaar geleden was de Pugliese keuken nog onbekend terrein. Nu is het dé reden om naar de regio af te reizen. Begrijpelijk: de gerechten zijn puur, lokaal en vol smaak. Onze Pugliese redacteur Marcella selecteerde 50 plekken waar je dat het allerbeste proeft, van masseria tot wijnbar.
Noord-Puglia
Al Trabucco da Mimì in Peschici
Een authentiek trabucco (traditioneel vissersplatform boven de zee) dat is omgebouwd tot restaurant. Je dineert letterlijk boven het water, met verse vis en zeevruchten. Località Punta San Nicola Peschici, Peschici
Ristorante La Ripa in Vieste
Verborgen in een oud 15e-eeuws klooster, serveert dit restaurant traditionele Apulische gerechten met internationale hints, in een historische en karaktervolle omgeving. Via Nicolò Cimaglia, 16, Vieste
Il Capriccio in Vieste
Een charmant restaurant met uitzicht op de jachthaven en een focus op de vangst van de dag. Combineert verse zeevruchten met uitstekende lokale wijnen. Loc. Porto Turistico, Vieste
Trattoria Giordano in Foggia
In een klassiek restaurant met witte tafelkleden eet je handgemaakte orecchiette, linguine alle vongole of gebakken sint- jakobsschelpen, naast vleesgerechten en een sterke selectie van regionale wijnen. Vico al Piano 14, Foggia
Antichi Sapori in Montegrosso
Een huiselijk restaurant in een gerestaureerd boerendorp, opgericht in 1993 door Pietro Zito. Groenten uit de eigen tuin, seizoensmenu’s, robuuste bereidingen en een attente service. Een adres om te onthouden. Piazza Sant’Isidoro 10, Montegrosso

Pietrabianca in Lecce

Midden-Puglia
Casa Tiberino in Bari
Kleine borden met rauwe vis, gekonfijte citroen en ingelegde groenten. Eigentijdse bistrokeuken met zuidelijke smaken en veel aandacht voor presentatie, sfeer en wijn. Een fris adres in de hoofdstad. Piazza Mercantile 29, Bari
Perbacco in Bari
Een levendige osteria met open keuken waar lokale klassiekers een moderne draai krijgen. Verse vis, handgemaakte pasta en groenten van het seizoen, gecombineerd met wijnen uit heel Zuid-Italië. Via Francesco Saverio Abbrescia 99, Bari
Pein Assutt in Altamura
Tussen kalkstenen muren van de oude stad combineert deze enoteca stevige lokale keuken met natuurwijnen. Op de kaart: burrata, vlees van de gril en knapperige stukken Altamura-brood. Corso Umberto I 52‑56, Altamura
Pashà in Polignano a Mare
Michelinsterrenrestaurant sinds 2025 gevestigd in een masseria buiten het dorp. Fine dining met regionale basis, in een lichte eetzaal. Contrada Torre Catena, Polignano a Mare
Trattoria La Locanda dei Mercanti in Monopoli
Lekker simpel en klassiek restaurant met kraak verse vis en smaakvolle gerechten. Authentiek in sfeer en in de keuken, met als hoogtepunt de typisch Pugliese gegratineerde mosselen. Via Garibaldi 44, Monopoli
La Corte in Monopoli
Eten bij een masseria betekent vaak traditioneel dineren, maar hier niet. Op de romantische binnenplaats vind je een prachtig restaurant met goede wijnen en rijkbelegde steenoven pizza’s. Contrada Losciale 85, Monopoli
Trattoria al Borgo in Monopoli
Mediterrane trattoria met zeevis, grill en Zuid-Italiaanse klassiekers. Binnen is het eenvoudig en sfeervol, buiten kijk je vanaf het terras op het grote stadsplein. Piazza Vittorio Emanuele II 7, Monopoli
La Frasca in Savelletri
Bevindt zich in een van de mooiste hotels van de regio. Op het menu staan lokale gerechten. Eenvoudiger dan fine dining, maar met meer verfijning dan de gemiddelde trattoria. Strada Comunale Egnazia, Savelletri
Trattoria Terra Madre in Alberobello
In een biologische moestuin naast de keuken wordt dagelijks geoogst voor een seizoensmenu vol groenten, granen en peulvruchten. De pure smaken van de keuken proef je onder een dak van druivenranken met uitzicht op de iconische trulli. Piazza Sacramento 17, Alberobello
L’Aratro in Alberobello
Slow-Food geïnspireerde keuken in een karakteristiek trullo-interieur. Sinds 1987 kookt men hier met lokale producten, geserveerd in een warme, rustieke ruimte vol stenen details en zacht licht uit kleine ramen. Via Monte San Michele 18, Alberobello


La Cantina in Alberobello
Intieme trattoria in het centrum, met een kaart vol Pugliese klassiekers. Het rustieke interieur en de beperkte zitplaatsen maken reserveren aan te raden voor wie hier wil genieten van een maaltijd. Vico Francesco Lippolis 9, Alberobello
Masseria Narducci in Fasano
Groenten uit eigen tuin, eigen olijfolie en eenvoudige gerechten in de voormalige frantoio. Je eet buiten tussen de vijgenbomen en kunt ook blijven slapen in de masseria. Via Lecce 144, Speziale di Fasano
Da Silvè in Fasano
Sfeervol restaurant, gerund door Silvestro en familie, met een kaart vol Pugliese klassiekers en visgerechten. Een uitgebreide selectie wijnen en likeuren maakt het een geliefde plek voor lange, ontspannen diners. Via Tinella 29, Fasano
Ardecuore in Fasano
Contemporaine trattoria in het centrum, met open keuken en een seizoensmenu dat Pugliese traditie modern interpreteert. Strakke lijnen en zachte verlichting zorgen voor een ontspannen sfeer tijdens lunch en diner. Corso Vittorio Emanuele II 109, Fasano
Il Cortiletto in Speziale
Favoriet van de Pugliesi: een charmante trattoria met een keuken die vertrouwd aanvoelt, maar ook verrast. Traditionele gerechten krijgen hier een twist, zoals spaghettone met lokale groene boontjes. V. Lecce 91, Speziale
Osteria Caroseno in Castellana Grotte
Een restaurant om voor om te rijden: in een oude stenen olijfmolen geniet je van burrata, huisgemaakte pasta, paddenstoelen en wild. Traditioneel, maar met oog voor detail. Via Santomagno 18, Castellana Grotte
Cibus in Ceglie Messapica
In een 15e-eeuws voormalig klooster in het oude centrum serveert deze Slow Food-pionier sinds 1994 verfijnde streekgerechten zoals zwarte linzen, tuinbonencrème en handgemaakte pasta met wilde kruiden. De leukste tafels zijn die in de binnentuin. Via Chianche di Scarano 7, Ceglie Messapica
Osteria da Giuseppe in Ceglie Messapica
Kleinschalige osteria met huiskamergevoel, waar antipasti, huisgemaakte pasta en eenvoudige visgerechten de toon zetten. Gelegen in een rustige straat in het historische centrum, geliefd bij vaste gasten en toevallige voorbijgangers. Via Malta 15, Ceglie Messapica
Gaonas in Martina Franca
Een stijlvol en ingetogen restaurant waar groente de hoofdrol speelt. Lichte gerechten met lokale accenten en een fijne selectie wijnen, geserveerd in een rustige, ongedwongen sfeer. Via Arco Valente 17, Martina Franca
Trattoria La Luna nel Pozzo in Grottaglie
In deze stad kom je voor het keramiek en blijf je voor het lekkere eten. Deze Slow Food-pionier kookt volgens lokale tradities: langzaam, in aardewerken potten, met seizoensproducten. Via Leonardo da Vinci 4, Grottaglie
Taverna della Torre in Cisternino
Een intieme taverne met gewelven en zachte verlichting, gebouwd uit lokaal kalksteen. Je dineert met bombette, aubergineravioli en monniksvis, naast een indrukwekkende kelder met natuurlijke Zuid-Italiaanse wijnen. Via San Quirico 3, Cisternino


All’Hostaria in Manduria
Eigentijdse keuken die speelt met traditie en moderniteit. Zowel vlees- als visgerechten worden stijlvol gepresenteerd, begeleid door wijnen uit de streek Via Ferdinando Donno 12, Manduria
Masseria Moroseta in Ostuni
Ostuni kent veel goede restaurants, maar dit is echt iets anders. Een paar keer per maand schuif je aan lange tafels aan voor chef Giorgia’s seizoensgerechten onder de sterrenhemel. Contrada Lamacavallo s/n, 72017 Ostuni
Acquasanta Dispensiva en Vino in Ostuni
Hier drink je natuurwijn en eet je moderne gerechten zoals kimchi- sandwiches op zuurdesembrood. De sfeer is jong en ontspannen en net even anders dan de vele traditionele restaurants in de stad. Francant Arc Zaccaria 2, Ostuni
Trattoria Fave e Fogghje in Ostuni
Klassieke Pugliese keuken met fave e cicorie en orecchiette alle cime di rapa in een smal straatje vlak bij Piazza della Libertà, omgeven door witgekalkte muren en levendig stadsrumoer. Via Cattedrale, Ostuni
Al Gatto Rosso in Taranto
Klassiek visrestaurant, al generaties in dezelfde familie. De nadruk ligt op lokale vangst en crudo, geserveerd in een intieme eetzaal. Via Cavour 2, Taranto
Antica Osteria Pizzeria La Sciabica in Brindisi
Osteria-pizzeria bij de haven, met dunne pizza’s, klassieke pasta’s en visgerechten. Binnen heerst een informele sfeer, buiten kijk je uit over het water en de vissersboten. Via Thaon de Revel 24, Brindisi
Zuid-Puglia
Pietrabianca in Lecce
Geen folklore maar vakmanschap: een kosmopolitische chef met wortels in Lecce serveert creatieve gerechten met Pugliese ingrediënten. Eigentijds, losjes en lokaal, met wijn van Tormaresca en huisgemaakte taralli. Via Benedetto Cairoli 25, Lecce
Trattoria Nonna Tetti in Lecce
Een huiselijke trattoria waar locals en bezoekers samenkomen. Authentiek, ongepolijst en diepgeworteld in traditie. Hier eet je zoals vroeger aan houten tafels en op keramieken borden. Piazzetta Regina Maria 17, Lecce
Trattoria Le Zie in Lecce
Huiskamertrattoria met seizoensgebonden gerechten uit de Salentijnse traditie. Binnen staan houten tafels dicht op elkaar; gasten bellen aan en wachten tot ze worden binnengelaten voor een ongedwongen avondmaal met vertrouwde smaken. Via Costadura 5, Lecce
Vico dei Sotterranei in Lecce
Familierestaurant in een zijstraatje nabij Piazza Duomo. Mediterrane gerechten, lunch en diner binnen of op het terras. Informele bediening en lokale bieren geven het een eigen karakter. Vico dei Sotterranei 3, Lecce


Al Quartino in Nardò
Met lokale ingrediënten en lokale wijnen weten ze hier precies hoe ze gasten een smaakvolle ervaring geven. De menukaart is niet uitgebreid, maar wat er op staat is goed. Via Aldo Moro 78, Nardò
Rintocco in Nardò
Klein restaurant aan het centrale plein. Een seizoensmenu met moderne presentatie wordt aangevuld met pinse, cocktails en wijn per glas. Piazza Salandra, Nardò
Vinaigrette in Gallipoli
Een van de bekendste visrestaurants van de stad. Neem plaats op het terras aan de rand van de stad en geniet van een panoramisch uitzicht op zee. Riviera Armando Diaz 75, Gallipoli
Masseria Montelauro in Otranto
Een bijzondere plek waar je ’s avonds dineert onder de pergola, met uitzicht op de tuin waar de groenten en kruiden vandaan komen.
Trattoria Vardaceli in Castiglione d’Otranto
Familietrattoria met een seizoensgebonden menu, bekend om fritto misto en ricotta-dessert. De eenvoudige presentatie en hartelijke bediening zorgen voor een ongedwongen maaltijd. Via Giacomo Matteotti, 3 Castiglione d’Otranto
Ristorante Sinòdia in Corigliano d’Otranto
Gourmetrestaurant in een historisch pand, waar verfijnde presentatie samengaat met aandacht voor lokale ingrediënten. Specialiteit is de Spaghetto. Benedetto Via Capiterra 5, Corigliano d’Otranto
Taverna del Porto in Tricase
Waar nonno Vito ooit vis droogde en aardappels verbouwde, opende kleinzoon Alessandro zijn visrestaurant. Beneden vind je de fish counter met de verste vangst en boven neem je plaats aan de houten tafeltjes met uitzicht op de Adriatische zee. En op het menu? De lekkerste baccalà in tempura die je ooit hebt geproefd. Lungomare Cristoforo Colombo 121, Tricase Porto
Masseria Le Stanze in Supersano
Wie in het zuiden van Puglia is, moét hier naartoe. De vrouwen van Le Stanzie geven je een complete ervaring van de traditionele keuken mét handgemaakte pasta en brood uit de houtoven. SP362, Supersano
Da Iolanda in Lucugnano
Familietrattoria sinds 1970 waar Salentijnse tradities levend worden gehouden. Huisgemaakte pasta, lokale groenten en robuuste sauzen vullen de kaart, geserveerd in een eenvoudige eetzaal waar gastvrijheid nog vanzelfsprekend is. Via Montanara, Lucugnano
Masseria Narducci in Speziale
Eten in de voormalige frantoio van een masseria, tussen stenen muren en houten balken. Groenten, olijfolie en wijn komen van eigen land. Speziale, Fasano
La Macare in Alezio
Hedendaagse osteria met een seizoensgebonden menu dat vlees, vis en vegetarische gerechten combineert. Een lichte inrichting en vriendelijke bediening maken het toegankelijk. Via Mariana Albina 140, Alezio
Trattoria da Coppuledda in Specchia
Trattoria in het historische centrum, met gewelven en stenen muren. De keuken brengt Salentijnse vis- en vleesgerechten zonder poespas. Via Garibaldi 3, Specchia
Trattoria La Vasca 1562 in Morciano di Leuca
Trattoria in een 16e-eeuwse frantoio, met zichtbare molenstenen en gewelfde plafonds. Lokale seizoensgerechten komen uit de keuken, terwijl de geur van olijfolie en houtvuur zich verspreidt door het intieme interieur. Piazza Papa Giovanni Paolo II, Morciano di Leuca
Lees ook:
Reis mee met Marcella naar het authentieke Salento. Ze deelt haar favoriete plekken in het zuidelijke puntje van De Laars, waar ze al 25 jaar komt.
Valle d'Itria, het hart van Puglia, met iconische trulli, eeuwenoude olijfbomen en betoverende dorpjes. Ervaar zelf de schoonheid van deze regio.
Van Lecce tot puntje Puglia, redacteur Tiara en fotograaf Sofie reisden af naar Salento, naar de leukste plekken van deze zonnige regio.
- Author: Redactie
- Posted: augustus 12, 2025