Terug naar overzicht
Op reis met de camper Erik en Lisa

Op zoek naar een huis met Lisa en Erik in Italië

Ciao, wij zijn Lisa (32) & Erik (32) en nemen jullie de komende periode mee op onze zoektocht naar een B&B in Italië. Na 3 jaar non-stop reizen met zowel onze backpacks als camper zijn we op zoek naar een vaste thuisbasis in ons leven, waar we ook anderen kunnen verwelkomen en kennis kunnen laten maken met ons favoriete land. Want ondanks de tropische stranden van Midden- en Zuid-Amerika, de prachtige Turkse cultuur en de bijzondere landschappen in Georgië hebben we toch echt de smaak van Italië te pakken.

Introductie

Tijdens onze reis door Sri Lanka begin 2020 maakten we kennis met de Italiaanse Matteo. Hij kon niet ophouden over de schoonheid van ‘zijn’ Noord-Italiaanse Piemonte, een regio waar wij tot dan toe nog maar één keer met ons pop-up tentje waren geweest. Toen wij in de zomer van 2020 met camper ‘Fred’ op pad konden door Europa, aarzelden we natuurlijk geen moment toen hij ons uitnodigde bij zijn familie.

Camper routes Toscane

Een bezoek van een paar dagen veranderde al snel in een bezoek van een paar weken en we werden met sneltreinvaart meegenomen in het Italiaanse leven. We reden langs de mooiste wijngaarden, maakten kennis met het fenomeen ‘Panchina Gigante’, aten onze eerste pasta met witte truffel, leerden alles over de Italiaanse Palio en gingen langs bij lokale wijnboeren om de mooiste wijnen te proeven.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en leven wij nog steeds als digitale nomaden en reisbloggers met een onzichtbare scheidslijn tussen werk en privé. Naast de droom die Lisa al aantallen jaren heeft om ooit een B&B te starten in Italië, draagt dit zwervende bestaan eraan bij dat we op zoek willen naar een vaste plek. Nergens hebben wij ons beter gevoeld dan in Italië en het was voor ons dan ook een uitgemaakte zaak dat dit het juiste moment voor ons is.

Idealista, de Italiaanse Funda

Fast forward naar de zomer van 2022. We speuren dagelijks idealista.it af, de Italiaanse equivalent van Funda. The place to be als je op zoek bent naar een Italiaanse woning, leerden we. Waar we verwachtten om net als in Nederland de meest gestylde woningen te bekijken -want goed voor de verkoop-, werden we al snel met onze neus op de feiten gedrukt. Grote schimmelplekken en kapotte daken zijn eerder regel dan uitzondering. Net als vuilniszakken, puin en fotolijstjes van oma die zwijgzaam toekijkt. ‘Daar moet je doorheen kunnen kijken’ krijgt hier een compleet andere lading.

Italiaanse Makelaars

Ook ontdekken we dat de huizenmarkt in Italië compleet anders werkt. Een makelaar voor zowel de aankopende- als verkopende partij, klopt dat wel? Het voelt voor ons wat gek met het oog op conflicterende belangen. Maar, gelukkig komen we erachter dat er wel mogelijkheden zijn om met een eigen makelaar op pad te gaan. Al hebben we natuurlijk geen zin in dubbele kosten.

Erik Lisa uitzicht Crete Senesi toscane

Gelukkig komt er een Italiaanse makelaar in Nederland op ons pad die goede contacten heeft met verschillende lokale makelaars in Piemonte. Zij kunnen ons bijstaan en maken afspraken met de verkopende makelaars over de commissie, waardoor we dubbele kosten kunnen voorkomen en toch in het Nederlands geholpen kunnen worden. Ideaal, gezien er een hoop juridische werk bij de aankoop zal komen kijken. Om over de regelgeving in Italië nog maar te zwijgen…

Financiën

We starten onze zoektocht met het bellen naar verschillende Nederlandse banken, om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor een hypotheek voor een woning in Italië. Helaas worden er geen hypotheken meer afgegeven voor eerste woningen in het buitenland. De enige mogelijkheid die geopperd wordt, is een tweede hypotheek afsluiten op een woning in Nederland. Tja, die vlieger gaat voor ons als ‘daklozen’ niet op.

De Italiaanse banken geven aan ons helaas niet online te kunnen helpen. Een afspraak op kantoor is verreisd om de mogelijkheden door te spreken. Gelukkig zullen we het najaar in Italië zijn om uitgebreid te zoeken naar ons droomhuis, dus plannen we de afspraak in. Daarover later meer, spannend!

Vertrek

Als de ochtend van vertrek is aangebroken begin oktober, voelen we onze harten in onze kelen kloppen. De voorbereiding was leuk, maar nu wordt het écht. Vol spanning nemen we opnieuw afscheid van onze naaste familie, die gelukkig al wel wat gewend zijn. Andiamo! Samen met trouwe ‘Fred’, onze camper waar we al zoveel mooie avonturen mee hebben beleefd. Fred, als rasechte Italiaan (Iveco), is tijdens onze zoektocht ook ons huisje op wielen. Ideaal.

We hebben geen vastomlijnd plan en vertrekken enkel met een waslijst aan schitterende dorpen die we graag nog eens willen bezoeken. Enerzijds om te checken of we ons Italië plaatje niet vreselijk romantiseren, anderzijds om te ontdekken of deze dorpen net zo mooi en leuk zijn om ooit te wonen. En éindelijk kunnen we dan wat huizen in real-life bekijken die al zo lang op ons ‘Idealista-favorieten-lijstje’ staan.

Volgende keer Piemonte

In ons volgende blog, lees deel 2, starten we onze reis door Piemonte in de schitterende omgeving van Cella Monte, hebben we onze eerste bezichtigingen waarbij we vaak niet goed weten of nu moeten lachen of huilen en druipen we gedesillusioneerd af bij de Italiaanse bank.

Meer weten over onze zoektocht? Volg onze avonturen dan op reisstel.nl en @Reisstel.nl op Instagram en Youtube.

BEKIJK OOK: