Terug naar overzicht
Ennio Morricone

Ennio, bijzondere documentaire over de legendarische componist

Ennio Morricone is onbetwist een van de meest invloedrijke en legendarische componisten in de filmgeschiedenis. Vanaf 21 april draait een veelbesproken documentaire over hem in de bioscoop.

Legendarische componist

De documentaire over zijn leven is minstens zo fascinerend en boeiend voor zowel filmkenners als muziekliefhebbers. Grootheden uit de film- en muziekwereld, maar ook de maestro zelf, nemen je mee door zijn bewogen leven. Hoe hij als jongetje trompet moest leren spelen in de voetsporen van zijn vader.

Muziek voor films

Zijn eerste succes als voormalig schoolvriend Sergio Leone hem in 1964 vraagt muziek te schrijven voor A Fistful of Dollars. Het begin van een carrière die onvergetelijke scores opleverde voor films als The Good The Bad and The Ugly, Once upon a Time in the West, The Untouchables van Brian De Palma en Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore. Tornatore, voor wie Ennio ook alle muziek verzorgde, reisde voor deze documentaire vijf jaar over de hele wereld en sprak met onder meer Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood en Bruce Springsteen. Tegelijk krijgen we een inkijkje in het leven van Ennio, die zich lang schaamde dat hij muziek schreef voor films. In 2007 kreeg hij pas erkenning met een ere-Oscar ‘voor zijn grandioze en veelzijdige bijdragen aan de kunst van de filmmuziek.’
Ennio Morricone overleed in 2020 en liet meer dan 500 composities na voor film en TV, meer dan 100 klassieke werken en verkocht meer dan 70 miljoen platen tijdens zijn 70-jarige carrière.
De documentaire Ennio is vanaf 21 april te zien in de filmtheaters.
Ennio Morricone

BEKIJK OOK: