Terug naar overzicht
farrosalade

Zo maak je farro vignarola van Jansen & Jansen

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je farro vignarola con salsiccia.

Het is weer bijna voorjaar. En dat betekent dat de heerlijkste groentes in aantocht zijn: artisjokken, tuinbonen en erwten, om maar wat te noemen. Een bekend Italiaans voorjaarsgerecht is een vignarola, een soort stoofschotel van kakelverse voorjaarsgroentes, apart van elkaar gestoofd in wijn, zodat hun eigen smaak behouden blijft. Wij maken er een heerlijke, complete maaltijd van met saucijsjes en gebakken spelt.

Het recept voor farro vignarola con salsiccia vind je hieronder.

PROBEER OOK:

Fotografie: Jansen & Jansen

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 2 grote artisjokken of 4 kleine
  • citroen
  • 3 knoflooktenen
  • bakolie (rijst- of goedkope olijfolie met weinig smaak)
  • flink glas witte wijn
  • 250 g verse tuinbonen (gedopt)
  • 200 g verse doperwten
  • 125 g farro (of spelt of orzo)
  • 2 rundersaucijsjes van goede kwaliteit
  • takjes tijm
  • takjes munt
  • 4 plakjes pancetta
  • lekkere olijfolie

Preparation

  • 1Snipper de knoflooktenen.
  • 2Haal de harde buitenste bladeren van de artisjok, totdat je bij de lichtgroene blaadjes komt, en snij het bovenste deel van de artisjok eraf.
  • 3Zet een bak water met citroen klaar.
  • 4Snij de artisjok halfdoor, dan nogmaals en de ontstane kwarten nog een keer, zodat je acht stukjes hebt. Als je tenminste net zulke grote exemplaren hebt als wij; kleintjes kunnen in vieren. Snij uit elk stukje het hooi (die draadjes onderin). Leg ze meteen in het aangezuurde water, want ze verkleuren subiet.
  • 5Zet drie pannen klaar en doe in elke pan een scheut olie.
  • 6Verdeel de knoflook over de drie pannen, laat hem even smoren en doe de artisjokken in één pan, en de erwten en de tuinbonen in de andere twee.
  • 7Giet in elke pan een stevige scheut wijn en laat de groentes smoren. Op de artisjokken mag een deksel, zeker bij grote stukken. Die groente heeft sowieso de meeste gaartijd nodig; nog half rauwe blaadjes zijn niet lekker. De erwten en tuinbonen zijn binnen een kwartier klaar.
  • 8Kook de farro gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking minus 5 minuten, of proef in elk geval. Heel gaar vinden wij niet lekker.
  • 9Laat afkoelen. Doe er trouwens geen zout bij, want worsten zijn tegenwoordig zo zout dat het beter is om het een en ander te mengen met in dit geval zoutloze farro.
  • 10Ontdoe twee saucijsjes van hun velletje en bak ze aan.
  • 11Voeg een paar blaadjes tijm toe. Bak de farro mee tot hij krokant is.
  • 12Je kunt de vignarola (in dit geval de drie groentes) door het farro-worstmengsel roeren, maar ook apart van elkaar opdienen.
  • 13Bak de pancetta krokant, snij de munt fijn en versier er de borden mee.
  • 14Een flinke scheut goede olijfolie eroverheen maakt het helemaal af.