Terug naar overzicht
Foodhal Fico

Local Nina test foodhal Fico Eataly World in Bologna

Nina nam voor ons een kijkje bij Fico Eataly World (in de Fabricca Italiana Contadina, oftewel de Italiaanse boerenfabriek) aan de rand van Bologna. 

Op 15 november 2017 opende het grootste agro-voeding pretpark ter wereld zijn deuren. 10 hectaren met daarin een congrescentrum, een markthal, 40 fabrieken en 45 restaurants. Het idee achter Fico Eataly World? Een smakelijk en leerzaam overzicht creëren van alle Italiaanse kwaliteitsproducten. Veel italianen waren (en zijn) sceptisch, hoe kun je de Italiaanse passie voor voeding overbrengen in een afgelegen bedrijventerrein? Ik nam de proef op de som en nam een kijkje.

Overal aan gedacht
Fico bevindt in de periferie van Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië. Om er te komen moet je met de auto, of met een speciale shuttle vanaf Stazione Centrale di Bologna. Het is een enorm modern gebouwencomplex en als je binnen komt lijkt het alsof je een vliegveld binnen wandelt. Eerlijk is eerlijk, het is mooi gedaan: alles is strak gedesignt en er is overal aan gedacht: er zijn fietsen (en fietspaden!) waarmee gemakkelijk door het complex kunt manoeuvreren, er worden tours georganiseerd (voor 15 euro) en er is een plattegrond om het overzichtelijker te maken.

Mooie producten
Ik wandel een willekeurige kant op en kom langs Lavazza koffie, een viskraam en een wijnwinkel. Iedere stand heeft zijn specialiteit en meestal kun je de producten proeven. De winkel is vaak gelinkt aan een restaurant waar wordt gekookt met het desbetreffende product. Balsamico, prosciutto, verse pasta. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vind het hier. Wat me opvalt is dat er geen kleine producenten zijn. Het zijn allemaal grotere “aziende” met commerciële medewerkers die vrij ver weg staan van het product dat ze verkopen. De kracht van Italie is nou juist de oneindige voorraad aan kleine producenten met veel passie mooie producten maken. Die passie lijkt een beetje afwezig.

Veel italianen waren (en zijn) sceptisch, hoe kun je de Italiaanse passie voor voeding overbrengen in een afgelegen bedrijventerrein?

Parmigiano Reggiano
Ik besluit bij de Parmigiano Reggiano stand naar binnen te lopen. Ik ben dol op deze kaas en ben benieuwd of ik nog iets kan leren. Het lijkt meer op een juwelierszaak dan op een kaaswinkel. De mevrouw achter de balie lijkt in eerste instantie wat verveeld, maar zodra ik laat merken dat ik echt geïnteresseerd ben komt ze helemaal los. ‘De smaak van ieder stuk kaas is anders,’ vertelt Laura enthousiast. ‘Omdat het een ambachtelijk product is en dus afhankelijk van invloeden als het weer, de voeding en de gemoedstoestand van de koe.’ Ze laat me drie stukjes met verschillende rijpingstijd proeven: 20, 34 en 42 maanden. De jongste is zacht en heeft een romige smaak, de twee oudere zijn intenser en brokkeliger van structuur. ‘De boeren zeggen altijd: “hoe ouder de kaas, hoe meer je het dier proeft”, vertelt Laura. Glunderend vertelt ze dat ze ooit een stuk 26 jaar gerijpte Parmigiano heeft geproefd.

Eieren voor lief nemen
Na deze mini Parmigiano-proeverij hebben we honger gekregen en besluiten we een hapje te eten bij La Locanda dell’Uovo. Hier worden alle gerechten bereid op basis van biologische Italiaanse eieren. Een ei? Wat kan je daar nou mee, behalve bakken? Nou heel veel meer!’, roept de ober enthousiast. ‘Ons menu bestaat uit meer dan 30 gerechten: van omelet tot pasta alla Carbonara en zelfs toetjes en bruschetta op basis van ei. Iedereen neemt eieren altijd voor lief maar het is zo’n prachtig en veelzijdig product! Mijn pici alla Carbonara zijn inderdaad heerlijk. De pittige guanciale vult de romige smaak van het ei perfect aan. Een glas Sangiovese erbij en mijn kritische blik op Fico begint al aardig te vervagen. Leuk detail: zelfs hun visitekaartjes zijn in de vorm van een ei.

LEES OOK: waarom Parma meer dan kaas en ham is

Passie
Er is dus toch passie in Fico! Je moet alleen even door de commerciële verpakking heen kijken. Het is een leuke manier om kennis te maken met de vele Italiaanse producten en hun herkomst. Maar ik zou zeggen: ga na een dagje Fico vooral een hapje eten in een van de vele trattorie in het historische centrum van Bologna.  Daar komt de kennis en passie van de Italiaanse keuken samen: sfeer en kwaliteit gegarandeerd!

ziek zijn op zijn Italiaans

 

Online columnist Nina Schuttert studeerde Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en woont sinds 2014 in Bologna met haar Italiaanse vriend Andrea en dochtertje Luna. Ze voelt zich helemaal thuis in het Italiaanse leven en deelt de hoogte- en dieptepunten met De Smaak. 

Columns uit Bologna

Wil je meer weten over het Italiaanse leven van Nina? Neem dan ook een eens een kijkje op opzoeknaaritalie.nl.
En hier vind je meer columns van Nina op De Smaak van Italië
.

Beeld: Simone van der Koelen