Terug naar overzicht
Aubergines ansjovis recept

Deze gevulde aubergines met ansjovis brengen de zon op je bord!

Katie Caldesi maakt gerechten die de Amalfikust definiëren. Zoals deze lekkere gevulde aubergines met ansjovis.

De Amalfikust is een van de meest magische plekken van Italië, een zonovergoten landschap dat eruitziet als een glamoureuze filmset, vol met citroen- en olijfbomen. De streek barst van de lekkere ingrediënten voor een pure, Italiaanse maaltijd op een zomeravond. In het kookboek The Amalfi Coast rijden Katie Caldesi en haar man Giancarlo door de Amalfikust. Ze kloppen aan bij locals en gaan langs bij authentieke restaurants om recepten te verzamelen die de Amalfikust definiëren. Een goed voorbeeld zijn deze gevulde aubergines met ansjovis.

Familierecept

Enza Milano en haar familie wonen in Praiano. Haar moeder is chef-kok en haar vader runt het restaurant Il Pirata. Dit is een van de favoriete ansjovisgerechten van hun familie. Gebruik bij voorkeur gezouten ansjovis in plaats van die in olie, spoel ze goed af en dep ze daarna droog.
Aubergines ansjovis recept

Gevulde aubergines maken met ansjovis

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • zeezout fijn
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 250 gr kerstomaatjes in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zwarte peper vers gemalen
  • 4 el olijfolie extra vergine
  • 10 ansjovisfilets klein
  • handje peterselie grof gehakt, om te garneren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1,5 cm dik (ongeveer 6 plakjes) en gebruik dan een scherp mes om kriskras ondiepe sneetjes in het vruchtvlees te snijden.
  • Leg de plakjes op de bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi ze met zout.
  • Bestrijk ze met olijfolie en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven, of tot ze zacht en bruin zijn.
  • Maak ondertussen de topping; meng de tomaten, knoflook, oregano, zwarte peper en olijfolie.
  • Wanneer de aubergines gaar zijn, haal je ze uit de oven en verdeel je het tomatenmengsel erover met een lepel.
  • Daarna leg je op elke plak een ansjovis.
  • Zet ze 15-20 minuten terug in de oven tot de tomaten zijn zacht geworden.
  • Leg de aubergines op een serveerschaal en bestrooi ze met peterselie.
  • Serveer direct of laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Dit gerecht is een dag of twee houdbaar in de koelkast, maar serveer het nooit op koelkastkoude temperatuur.
4.75 van 4 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Fotografie: Helen Cathcart

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.