Terug naar overzicht
Gebakken gnudi

Gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum

Hoe maak je gezond koken leuk en lekker, zonder ingewikkelde recepten of dure ingrediënten? De zussen Janine en Annemieke Jansen laten in hun boek Hartstikke Mediterraan zien hoe je eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel zet, zoals deze gebakken gnudi.

Ze houden niet van dogma’s of verplichtingen, hebben weinig tijd om te koken, willen wél letten op suiker- en zoutgehalte, en willen vooral lekker eten. Hun aanpak is bovendien wetenschappelijk onderbouwd: Annemieke is cardioloog, Janine is grafisch vormgever, kok én fotograaf. Dit recept voor gebakken gnudi (20 balletjes) komt uit hun boek.

Toscaans voor ‘naakten’
Gnudi komen uit de Toscaanse Maremma, een van de favoriete regio’s van de zussen. Het zijn eigenlijk raviolivullingen zonder het deeg, heel bijzonder. De naam zegt het al: gnudi betekent ‘naakten’ in het Toscaans. Meestal worden ze gekookt gegeten, maar gekookte gnudi vinden zij te weeïg. Omdat ze niet vies zijn van olie, bakken ze hun gnudi liever, een echte smaakexplosie!

Wil je meer inspiratie voor lekkere Italiaanse recepten? Bekijk dan onze shop met de mooiste kookboeken..
Gebakken gnudi

Gebakken gnudi

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 20 gr pistachenoten
  • 5 gr basilicum
  • 15 gr peterselie
  • 250 gr ricotta
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • verse nootmuskaat vers geraspt
  • zwarte peper
  • griesmeel (in Italië semola)

Voor de basilicumolie

  • 15 gr basilicum
  • 100 ml olijfolie
  • 1 scheutje balsamico

Instructies

  • Wrijf de pistachenoten fijn in een vijzel. Meng de pistachenoten, het fijngesneden basilicum en de peterselie door de ricotta. Rasp de Parmezaanse kaas boven het mengsel. Voeg de nootmuskaat en zwarte peper toe.
  • Zet het mengsel een half uur in de koelkast om op te stijven. Rol er balletjes van zo groot als een pingpongbal en haal die door het griesmeel. Laat ze nog een paar uur in de koelkast aandrogen voor je ze bakt.
  • Dien de gebakken gnudi op met een dipsaus in de vorm van basilicumolie: 15 gram vermalen basilicum vermengd met 100 ml olijfolie en een scheutje balsamicoazijn.

Suggesties

  • Andere suggesties in plaats van het basilicum en de pistachenoten: met gerookte zalm (laat dan de Parmezaanse kaas weg), met kabeljauwfilet die je eerst even gaart met kruiden als peterselie, rozemarijn of mosterd, wat je maar lekker vindt. Met paddenstoelen en tijm. Of met spinazie, die we eerst bakken, bijzonder goed laten uitlekken en dan mengen met wat salie.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.