Terug naar overzicht

Deze 5 Italiaanse documentaires zie je op het IDFA

Van 14 tot en met 25 november 2018 vindt de 31e editie van IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) plaats, het grootste documentairefestival ter wereld. Er worden documentaires vertoond van filmmakers van over de hele wereld, en Italië is goed vertegenwoordigd. Wij selecteren 5 interessante Italiaanse documentaires op IDFA. 

1. Butterfly
Irma ‘de vlinder’ Testa is een bokstalent van slechts achttien jaar oud. Ze wordt geplaatst voor de Olympische Spelen van 2016 als eerste Italiaanse bokster ooit. Butterfly volgt het bokstalent niet alleen in aanloop naar de Spelen, maar ook daarna. Ze heeft weer tijd voor haar sociale leven en kan weer genieten van dingen die ze jarenlang niet heeft kunnen doen. Maar heeft ze wel de juiste keuzes gemaakt?

2. Camorra
Camorra is een spannende archieffilm over de criminaliteit in de Napolitaanse straten. Er heerst armoede en werkloosheid in de straten. De klassenmaatschappij is volop aanwezig en de lokale overheid is corrupt. Ook geeft de documentaire een inkijkje in de Italiaanse televisiejournalistiek door de jaren heen.

3. The Battle of San Pietro
The Battle of San Pietro is een documentaire over de bevrijding van Italië tijdens de tweede wereldoorlog.

4. But now is perfect
De burgemeester van Riace, een dorp in het Zuid-Italiaanse Calabrië, vangt ruimhartig vluchtelingen op. Zo lost hij in een klap het probleem van de vergrijzing en de leegloop van het dorp op. Het lijkt allemaal goed te gaan, maar dan gaat het mis.

5. Silvio, one for us
Hoe kan dat Silvio Berlusconi ondanks talloze schandalen, blunders, bewijzen van corruptie en machtsmisbruik al vijftien jaar de Italiaanse politiek dicteert en onverminderd populair is onder het Italiaanse volk? Die vraag wordt niet alleen in het buitenland gesteld. Deze documentaire peilt de stemming in het land in de aanloop naar de regionale verkiezingen van maart 2010. Voor- en tegenstanders van Silvio Berlusconi komen aan het woord. Ook interessant als je van plan bent naar de film LORO te gaan.

Benieuwd naar meer Italiaanse documentaires op het IDFA? Kijk op idfa.nl.

LEES OOK:

Zelf naar Italië? Bekijk onze arrangementen in de mooiste accommodaties in Italië