Terug naar overzicht
Italiaanse koffie

Caffè? Zo hoort het

Eens in de zoveel tijd ga ik naar Raf Pignataro, mijn Italiaanse kapper in het Little Italy van Genk, de Vennestraat. Raf scheert me dan volgens traditioneel Italiaans recept en dat is iedere keer weer genieten.

Afgelopen knipbeurt was het wat drukker dan normaal en ik wipte even bij de buren binnen om daar een straffe espresso te pakken. Al snel raakte ik aan de babbel. Wat doet een ‘Ollander tenslotte in een Italiaanse bar in een Belgische stad? Of ik wist hoe ik espresso behoorde te drinken klonk het half plagend, half geamuseerd. Nu kon ik natuurlijk zeggen dat een goede caffè heel heet uit een klein voorverwarmd kopje gedronken dient te worden, vergezeld met een bult suiker. In plaats daarvan prevelde ik het bekende gezegde op: ‘Un caffè deve essere nero come il diavolo, caldo come l’inferno, puro come un angelo e dolce come l’amore’.

De amai’s en benissimo’s vlogen in het rond. De barista zelf kwam er ook even bij zitten en ik kreeg een spoedcursus koffiecultuur. Espresso wordt op elk moment van de dag gedronken, ook ’s avonds na een overvloedige maaltijd. Dan mag natuurlijk een digestiefske niet ontbreken, maar dat terzijde. ‘Bij Nederlanders vragen we altijd even na of ze het wel zeker weten of ze een espresso willen als ze een caffè bestellen,’ aldus mijn barista. ‘Ze bedoelen dan eigenlijk zo’n Amerikaanse bak met koffie en denken dan dat zoiets caffè is’. Meewarig schudt hij dan het hoofd. Een tip voor de echte waaghalzen: bestel een caffè espresso. U krijgt dan een paar druppels zwarte koffie in een klein kopje. Categorie zwarte teer zeg maar. Een doppio is een dubbele hoeveelheid, een lungo kan vergeleken worden met ‘onze’ koffie en een corretto is met een scheutje sterke drank. Voor de trendsetters onder ons: bestel eens een caffè al vetro. U krijgt dan een espresso in een klein glas. Meer is het niet, maar zeker in Rome is het hot. Het is maar dat u het weet.

Over het algemeen vinden Italianen cappuccino ‘koffie voor diegenen die niet van koffie houden’ en ik moest uitleggen waarom in hemelsnaam zoveel mensen een cappuccino pakken na een diner. En wat je ook bestelt, bestel geen caffè latte in een bar. In feite bestel je dan namelijk het ergste van het ergste in barista-termen: een mislukte cappuccino. Je vraagt een cappuccino maar dan zonder opgeklopte melk. Bestel dan in een bar een latte macchiato maar hou dan ook even rekening met de tijd. Na de ochtend is het ‘not done’ om die fancy varianten te bestellen.

Je merkt het, er zijn vele manieren om een brutta figura te slaan met het bestellen van iets simpels als een bakkie. Intussen kwam Raf binnen en bestelde voor ons een corretto. Een scheutje werd door de barista gebombardeerd tot een hele scheut en in één keer maakten we de corretto soldaat. Laat ik het zo zeggen: voor mij nooit meer. Lachend nam Raf me mee voor mijn barba. Op de achtergrond hoorden we twee mensen een decaffeinato bestellen. ‘Madonna’ mompelde Raf en keek me geamuseerd aan. ‘Jullie moeten echt nog veel leren.’

Ciao, Mark