Terug naar overzicht
Italiaanse wijnproeverij

Een Italiaanse wijnproeverij in het Belgische Hasselt

Er zijn van die avonden die in je geheugen gegrift blijven. Voor altijd. Afgelopen dinsdag was zo’n avond. We hadden een uitnodiging ontvangen om bij de exclusieve masterclass van Maurizio Zanella, eigenaar van wijnhuis Ca’del Bosco, aan te schuiven. 

Te midden van een selectief gezelschap kregen we de toppers van dit prachtige wijnhuis te proeven met tekst en uitleg van de Nederlandse vinoloog en journalist Fred Nijhuis. De ambiance, het eten en het drinken waren meer dan voortreffelijk. Het feit dat ik dit mocht delen met vele vrienden, mensen die me dierbaar zijn, maakte de avond compleet. Italië was weer even heel dichtbij.

Ik popelde al weken om de masterclass bij te wonen, die plaatsvond in restaurant Buon’Eatalia in Hasselt. De sfeer zat er al direct goed in, aangezien ik de ene na de andere amico zag binnenkomen. Al snel stonden we met een groep de eerste bubbel te proeven. Enigszins ontdaan zag ik dat het de bubbel was die ik normaal altijd zelf in huis had: de Cuvée Prestige. Maar wijnvriend Toni Etneo wist me te vertellen dat er nog een aantal bijzondere wijnen aan zat te komen. We proefden maar liefst negen bubbels en zes wijnen! De hoogtepunten van de avond? De (Franciacorta Extra Brut Cuvée) Annamarie Clementi-lijn, met jaren als 1999 en 2001, en de Rosso del Sebino die de naam van Maurizio Zanella zelf mag dragen uit 2000. De smaak van een bubbeltje uit 1999 valt met geen pen te beschrijven, maar ik doe ik een poging. Fluweel, robuust, explosie in de mond, persoonlijkheid, vijg en delicaat in het kwadraat. Fred Nijhuis noemde het ‘heaven in a glass’ en daar sluit ik me volledig bij aan. Ook leuk om te weten is dat de Annamarie Clementi-lijn genoemd is naar de moeder van Zanella en ik weet zeker dat la mammatrots is op haar jongen. Nu we het toch over namen hebben: Zanella heeft zijn eigen naam verbonden aan de vino rosso del Sebino. Als je de durf hebt om je eigen naam aan een wijn te verbinden met handtekening en alles, spreek je een groot vertrouwen uit over je product. En terecht, wat een kracht straalt die wijn uit.

Zanella besloot de proeverij met hun credo ‘a dream is becoming reality’, een realiteit verkregen door passie voor de streek, het product en mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Hoe mooi is het dan dat ik zo’n geweldige avond heb kunnen en mogen delen met mensen die mij dierbaar zijn. Toni, Claudia, Erwin, Cathy, Jurgen, Mariëlle, Dirk, Fabiënne, Fernando, Adriano, Arnold en Maurizio: jullie hebben deze avondcompleet gemaakt. Mille, mille grazie hiervoor! Er werd een nieuwe norm geboren met een Ca’del Bosco. What else?

Ciao,
Mark