Terug naar overzicht

Jeroen en Nicole hakken de knoop door over een trullo in Puglia

Jeroen en Nicole hebben een droom: een bed & breakfast in een Italiaanse trullo. Terwijl de Nederlandse media berichten over de bankencrisis in Italië, nemen zij een belangrijke beslissing in deel vier van de blogreeks Yours Trulli.

”Price is not negotiable, tell me now, thanks, Pierdonato’. Dat is duidelijke taal van onze Italiaanse makelaar met wie we al een tijdje op trullo-zoektocht zijn. We denken nu de ideale trullo gevonden te hebben, maar zijn mailtje schrikt ons niet af.

Oase
We denken terug aan die prachtige weg tussen Martina Franca en Ceglie Messapica met de trullodaken die opduiken tussen de boomkruinen en dit glooiende bosrijke landschap. Net voor de blauw geschilderde kapel slaan we rechtsaf, vervolgens rijden we door op hobbelige boerenpaadjes en ineens staan we voor een hek waar de rust over ons heen valt. Chi va piano va sano e va lontano, wie rustig aan doet, blijft gezond en komt ver. Dat moet in deze oase lukken.

Makelaarsvergoeding
Deze trullo is nét op de markt en scherp geprijsd, aldus makelaar Pierdonato. In Italië wordt een makelaar betaald door zowel de aankopende als de verkopende partij. Laten we hem daarom maar onafhankelijk noemen, of iemand die gemakkelijk twee partijen tevreden weet te stellen. De makelaarsvergoeding bij verkoop is rond de 3% van het aankoopbedrag per partij.

Onroerendgoedbelasting
In Italië is de aankoop anders geregeld dan in Nederland. Je mag als buitenlander een huis kopen als je een codice fiscale hebt. Daarbovenop betaal je elk jaar belasting over je onroerend goed. Deze onroerendgoedbelasting kun je als niet-resident één keer per jaar voldoen bij het lokale postkantoor.

zes familieleden
Zodra je het voorlopige koopcontract, de zogenaamde compromesso, tekent dan wordt 10% van het aankoopbedrag als deposit geplaatst. In dit geval zijn wij met z’n tweetjes de aankooppartij. De verkooppartij bestaat uit maar liefst zes familieleden. Onze toekomstige aankoop was namelijk 40 jaar lang het vakantieverblijf van een Noord-Italiaanse familie. In de zomermaanden troffen ze elkaar en brachten ze in Martina Franca menige zomer door. Als gevolg daarvan dient het contract mogelijk een rondje te maken door Italië om per pagina geparafeerd en ondertekend te worden.

Na betaling van de 10% aanbetaling mag de prijs niet meer veranderd worden. Wil je om een of andere reden als koper toch onder de koopovereenkomst uitkomen dan ben je de 10% kwijt. De verkoper is een verdubbeling van de aanbetaling verschuldigd indien deze zich onttrekt aan de verkoop. Dit heet caparra confirmatoria.

LEES OOKBari: de leukste doe-tips in deze Zuid-Italiaanse havenstad

Bezoek aan de Italiaanse bank
We hebben al een Italiaanse bankrekening geopend bij Banco di Napoli in Ostuni. In een Italiaanse bank heerst nog een ouderwetse bedrijvigheid met loketten en rijen wachtenden. Dit bankbezoek duurt een hele ochtend met een oneindige hoeveelheid paraafjes en handtekeningen, maar eindigt wél met het felbegeerde bankpasje. We kunnen meteen pinnen bij de bank, in Ostuni een ijsje kopen en de helderblauwe Adriatische zee bewonderen vanuit het prachtige historische centrum van de Citta Bianca (bijnaam Ostuni).

We gaan tekenen
Niet veel later volgt het nieuws in de Nederlandse media omtrent de bankencrisis bij de Banco Veneto en de Popolare di Vicenza, die wellicht een voorbode is van een totale Italiaanse bankencrisis. Het maakt ons niet gek. Wij geloven in onze droom. We gaan tekenen, de knoop is doorgehakt. Tagliare la testa al toro.’

LEES OOK: de andere Yours Trulli-blogs van Jeroen en Nicole

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren theezaak Teazone en luxe bed & breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur.