Terug naar overzicht

Pasta-avond: langzaam gegaarde lasagne met buikspek

De eerste maanden van het jaar zijn een ideale tijd voor comfort food van het fornuis en uit de oven.

Hier keer delen we een recept voor een heerlijke lasagne met buikspek, knoflook, rozemarijn en laurier. Dit recept komt uit het kookboek Slow.  

PROBEER OOK:


Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 grote wortel, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 tl zeezoutvlokken
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 el balsamicoazijn
  • 125 ml shiraz of droge rode wijn
  • 1 kg buikspek zonder zwoerd
  • 1 blik à 400 g tomatenblokjes
  • 500 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 300 g verse lasagnevellen
  • 375 g crème fraîche
  • 60 g pecorino, ter garnering
  • Groene salade, voor erbij

Preparation

  • 1Verhit de olijfolie in een grote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Doe de ui, wortel en bleekselderij erin. Leg het deksel op de pan en smoor de groenten 15 minuten; schep ze regelmatig om en voeg een eetlepel water toe als de groenten aan de bodem blijven plakken.
  • 2Doe de knoflook, het laurierblaadje, de rozemarijn, het zout en de peper erbij en roer tot de knoflook gaat geuren. Roer de balsamicoazijn en wijn erdoor. Voeg als de wijn kookt het buikspek toe en bak het 3 minuten per kant.
  • 3Doe de tomatenblokjes en passata erbij, roer en leg het deksel op de pan. Stoof het buikspek 2,5 uur op laag vuur. Roer regelmatig door en voeg een beetje water toe als de saus droog wordt.
  • 4Verwarm de oven voor tot 160 °C. Haal het buikspek uit de pan. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en roer de stukjes vlees door de saus.
  • 5Giet circa 375 ml van de saus in een grote ovenschaal. Maak dan om en om lagen lasagnevellen en saus, en eindig met een laag saus.
  • 6Meng de crème fraîche met 2 eetlepels water in een kommetje. Schep de verdunde crème fraîche over de saus en strooi de pecorino erover.
  • 7Zet de lasagne 50 minuten of tot de bovenkant goudbruin is in de oven. Laat de lasagne 10 minuten rusten voor je hem serveert. Serveer de lasagne heet, met een groene salade.