Zo maak je grissini met walnoten van Emiko Davies
Terug naar overzicht
grissini met walnoten

Zo maak je grissini met walnoten

Grissini zijn soepstengels. Ze smaken goed bij een kom dampende soep of bij de borrel. Dit is een lekkere variant met walnoten.

Foodwriter Emiko Davies woont met haar Italiaanse man Marco en twee dochters in hartje Toscane. Op haar blog schrijft ze over eten en reizen in Italië, waarbij ze geïnspireerd wordt door haar Toscaanse schoonfamilie. Speciaal voor ons selecteerde ze de lekkerste familie­ gerechten uit haar kookboek Tortellini at Midnight die je weer even helemaal terugbrengen naar de Laars.

Het recept vind je hieronder

PROBEER OOK:

Details

  • Servings: 25

Ingredients

  • 12g verse gist of 1tl droge gist
  • 1 el suiker
  • 250ml lauw water, of zoveel als nodig
  • 2 el olijfolie, plus wat extra om te bestrijken 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • 100 g gehakte walnoten
  • 500 g bloem

Preparation

  • 1Meng in een grote kom de gist, suiker en het water. Laat het ongeveer 10 minuten weken, of tot de gist oplost en een beetje gaat schuimen. Giet de olijfolie er al roerend bij.
  • 2Voeg dan de bloem toe en mix tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg vervolgens op een licht met bloem bestoven oppervlak tot het glad, zacht en elastisch is. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten als je het met de hand doet (3 minuten als je een keuken- machine gebruikt).
  • 3 Voeg het zout en de walnoten op het laatst toe en kneed tot ze goed zijn opgenomen.
  • 4Rol het deeg uit tot een lange rechthoek van ongeveer 1 cm dik, vouw dan in drieën zoals een boek. Leg het deeg, met de naad naar beneden, op een met bloem bestoven of goed geolied oppervlak.
  • 5Smeer de bovenzijde van het deeg licht in met wat olijfolie, wikkel het dan losjes in plasticfolie en laat het ongeveer 1 uur rijzen of tot het deeg in omvang verdubbeld is.
  • 6Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • 7Om de grissini vorm te geven, neem je een groot, scherp mes en snijd het deeg aan de korte kant in stukken van 1 cm breed. Trek voorzichtig aan beide uiteindes van het deeg, tussen de duim en wijsvinger van beide handen.
  • 8Leg ze in de lengte of de breedte van je met bakpapier beklede bakplaat (ze hoeven echt niet allemaal hetzelfde te zijn; het mooie van deze grissini is juist dat je ziet dat ze met de hand gemaakt zijn, en dat de dikkere delen zachter zijn en de dunnere delen juist knapperiger).
  • 9Leg de grissini een paar centimeter uit elkaar op de bakplaat en bak ze in porties.
  • 10Bak de broodstengels in ongeveer 10-12 minuten goudbruin, afhankelijk van hoe dik of dun ze zijn.
  • 11Haal uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Eet ze meteen op of bewaar ze maximaal 3 dagen in een papieren zak op kamertemperatuur. Als ze een beetje zacht worden, verwarm je ze zo’n 10 minuten in de oven op 150 °C.