Terug naar overzicht
Matera, culturele hoofdstad 2019

Deze bijzondere Italiaanse stad is de culturele hoofdstad van 2019

In de Zuid-Italiaanse regio Basilicata ligt de stad Matera. Deze stad is in 2019 verkozen tot de culturele hoofdstad van 2019, samen met de Bulgaarse stad Plovdiv. 

De prachtige stad werd in 2014 al gekozen, en volgend jaar is het dan eindelijk de culturele hoofdstad van Europa. De commissie verkoos Matera boven Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena.

Grotwoningen
Matera ligt vlak boven de hak van de laars en is ruim elfduizend jaar oud. De stad is gebouwd tegen een steile helling boven een kloof die gevormd is door de Bassento-rivier. In de stad vind je eeuwenoude sassi (grotwoningen). Al in de achtste eeuw diende deze grotten als schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen. Langzaam hakten zij meer ‘woningen’ in de grotten. Niet alleen woningen werden in de grotten gehakt, er werden ook hele kerken aangelegd. In totaal telt Matera 155 van deze bijzondere kerken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Double tap for 📍Matera, Italy 🇮🇹 📸Use #Revolut to get featured 🌍Follow @RevolutApp for more!

Een bericht gedeeld door Revolut (@revolutapp) op


Langzaam opbouwen
In de jaren vijftig woonden er nog ongeveer veertigduizend mensen in de grotwoningen. Het sterftecijfer was hoog vanwege de slechte sanitaire omstandigheden (de mensen leefden vaak met dieren in dezelfde ruimte). Omdat de leefomstandigheden te gevaarlijk werden, werd er in de jaren vijftig besloten dat iedereen de sassi moest verlaten. Begin jaren tachtig werd Matera een echte spookstad in. Tegenwoordig wordt de stad langzaam weer opgebouwd. Sommige grotwoningen worden gerenoveerd, maar veel staan nog leeg. Als je wilt wonen in een van de grotwoningen ben je verplicht om de woning te renoveren.

Openluchtmuseum
In 2019 wil Matera een groot openluchtmuseum maken van de leegstaande grotten. Het leven in de periode van de grotwoningen wordt dan nagebootst. Wil je nu alvast een kijkje nemen in Matera, voor de drukte begint? Je kan nu ook al een minimuseum bezoeken waarin een grotwoning is ingericht zoals vroeger.

In ons eerste editie van 2019 komt een uitgebreide reportage over deze bijzondere stad!

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!