Terug naar overzicht
Milieuzone Italië Jordan-unsplash

Milieuzones en -sticker, dit is hoe het werkt in Italië

In veel Europese landen heb je tegenwoordig een milieusticker of vignet nodig als je met de auto op vakantie gaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor gebieden in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Hoe zit dat in Italië?
In de meeste Italiaanse regio’s heb je geen sticker nodig.
Maar in veel grote steden, zoals Rome, Bologna, Florence, Milaan, Palermo, Pisa en Verona zijn er wél milieuzones. In deze zones mogen alleen vergunninghouders rijden of, zoals in Bologna, moet je een speciaal kaartje kopen. 

Zona a traffico limitato

De milieuzones zijn te herkennen aan een bord met: Zona a traffico limitato (ZTL). Alleen vergunninghouders mogen een ZTL in, ander verkeer alleen op bepaalde tijden. De regels verschillen per stad. Houd er wel rekening mee, want de boete is hoog en die kan ook na je vakantie op de deurmat vallen. Camera’s registreren precies wie er in en uit rijdt. Bovendien kun je de boete meerdere keren krijgen als je vaker dan één keer een milieuzone zonder milieuvignet binnenrijdt.

Advies

Volgens de ANWB kun je het beste met de auto (ook een huurauto) uit deze zones blijven. Parkeer net buiten de zone en neem het openbaar vervoer, een taxi of ga te voet. Wil je toch met de auto naar het centrum van Rome of Milaan, dan moet je een milieuvignet aanschaffen.

Milieuzone in grote steden

Waar vind je deze milieuzones (ZTL) dan precies? We lichten een paar grote Italiaanse steden uit.

  • In Rome strekt de ZTL zich uit over het historische centrum en enkele aangrenzende wijken. Kijk op romamobilita.it
  • In Bologna moeten automobilisten een toegangskaartje (ticket per l’accesso) kopen om tussen 7.00 en 20.00 uur te mogen rijden in het verkeersluwe deel van de binnenstad. Een kaartje kost € 6,00 voor een dag en € 15 voor vier dagen.
  • In Florence geldt een ZTL op bepaalde tijden in de hele historische binnenstad. Informatie: servizi.comune.fi.it/servizi/scheda-servizio/ztl
  • De historische binnenstad van Milaan is van ma t/m vr tussen 7:30 en 19:30 uur alleen toegankelijk voor voertuigen met een vignet. Tijdens deze uren moet voor de zogenoemde Area C een toegangskaart van € 7,50 aangeschaft worden. De kaart is een dag geldig. Meerdaagse kaarten zijn voor € 30 en € 60 te koop bij tabakzaken, kiosks en een aantal winkelketens. Kijk op areac.atm-mi.it/Areac/iweb/Purchase.aspx

Dit zijn de eilanden met een milieuzone:

  • Capri
  • Ischia
  • Ponza
  • Procida

Soms heeft de eigenaar van de accommodatie een tijdelijke vergunning beschikbaar voor als je je bagage wilt in- en uitladen. Vraag dit van tevoren bij je verblijf en geef het kenteken, merk en model van de auto door.

Tolbadge

De milieusticker staat overigens los van de tolbadge of de Viacard. Voor wie vaker door Italië reist (minimaal eenmaal per jaar), is de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië een handige optie.

Bron: ANWB

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Plan je autovakantie naar Italië goed met deze handige tips, alternatieve routes, en overnachtingsmogelijkheden voor een ontspannen reis.

Vanuit Italië is de route via Zwitserland vaak de snelste optie. Wil je de Gotthardtunnel vermijden? Dit zijn je alternatieve routes.

Van indrukwekkende bezienswaardigheden tot speciale winkels en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Brescia.