Terug naar overzicht
Nicoletta Tavella kookworkshop bij

3x dit vindt Nicoletta super aan Nederlanders (en dit helemaal niet)

Je eten platstampen of áltijd zeggen wat je denkt – wat vinden Italianen en Nederlanders van elkaars gewoonten? Nicoletta Tavella is geboren in Puglia en woont al jaren in Amsterdam. Dit valt haar op aan de Nederlandse gebruiken.

Nicoletta Tavella – ja, die van onze leuke online kookworkshops – kwam na haar eindexamen voor het eerst in Amsterdam, waar ze zich meteen op haar gemak voelde. Inmiddels runt ze hier al jaren La Cucina del Sole, haar eigen kookschool.  

1. Superdirecte Nederlanders 

Wat ik ook super aan Nederland vind (iets dat de meeste expats juist als afschuwelijk ervaren) is de directheid van het volk. Ik ben zelf ook heel direct en in Italië wordt dat niet altijd gewaardeerd. Italianen zijn meer gewend om ‘eromheen te draaien’, terwijl je hier meestal zegt wat je denkt en verwacht dat anderen dat ook doen. ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’ vind ik een fantastisch Nederlands gezegde en concept. In Italië vraag je meestal namelijk niet direct naar wat je wilt, bang om een brutta figura te slaan.  

2. Carrière maken

Toen ik in 1983 na mijn eindexamen voor het eerst in Amsterdam belandde had ik geen idee wat ik hier zou aantreffen. Ik wist alleen dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland was. Ik werd verrast door liefde op het eerste gezicht, ik voelde me meteen thuis. Na hier 34 jaar te hebben gewoond ben ik nog steeds heel blij met mijn keuze, en dat heeft ook te maken met het feit dat sommige dingen hier anders zijn dan in Italië.’

Als je de juiste mensen kent
‘Neem bijvoorbeeld het concept “meritocratie”. Hier in Nederland kun je als je goed bent in wat je doet carrière maken. In Italië is het vaak zo dat als je de juiste mensen kent, je voorrang krijgt, ongeacht je kwaliteiten. Met als gevolg dat er op belangrijke plekken regelmatig mensen zitten die hun positie niet hebben verdiend. En dat de ‘goede’ mensen soms genoegen moeten nemen met onderbetaalde of minder geschikte banen. Hier zie je ook regelmatig jonge mensen verantwoordelijke functies uitoefenen. Ik heb het idee dat jongeren in Nederland meer ruimte krijgen. Ze zijn natuurlijk ook goedkoper (centjes blijven toch belangrijk in dit land) maar hier hoef je geen 40-plusser te zijn om een invloedrijke plek binnen een organisatie te krijgen.’

3. Te vroeg komen is óók onbeleefd 

‘Iets waar ik nog steeds niet aan kan én wil wennen is dat Nederlanders vaak te vroeg op afspraken komen. Lieve Dutchies – en hier ben ik dus, zoals eerder gezegd – heel direct: te vroeg komen is nét zo onbeleefd als laat zijn! Ik heb echt veel liever dat iemand 15 minuten laat komt (het Italiaans kwartiertje) dan te vroeg.  Nog iets typisch Nederlands waar ik een hekel aan heb, is wadlopen. Wie deze natte, vieze en rare bezigheid heeft bedacht verdient echt geen medaille. Ik heb het één keer – inclusief Italiaans gevloek – gedaan en ik wist het zeker: dit nooit weer!’

BEKIJK OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!