3x waarom je Parma, culturele hoofdstad in 2020, wilt bezoeken
Terug naar overzicht

3x waarom je Parma (culturele hoofdstad in 2020) wilt bezoeken

In 2020 is Parma de culturele hoofdstad van Italië. Waarom is juist Parma een bezoek waard?

Parma heeft als culturele hoofdstad het stokje van Matera overgenomen. Wat maakt deze stad zo interessant?

Parma is een walhalla voor…
1. Foodies
In 2015 is Parma als eerste Italiaanse stad door Unesco uitgeroepen tot Creative City for Gastronomy.

De stad ligt in het hart van de Italiaanse Food Valley van de regio Emilia-Romagna. Het is de Europese regio met het grootste aantal kwaliteitsproducten met een eigen keurmerk, waaronder Parmaham, Parmezaanse kaas en Coppa di Parma. Bovendien is Parma de thuisbasis van de beroemde Internationale kookschool voor de Italiaanse keuken, ALMA.

2. Operaliefhebbers
Bij Italiaanse opera denk je misschien eerder aan steden als Milaan of Verona. Juist ook in streek rondom Parma werden twee van de beroemdste Italiaanse componisten geboren, Giuseppe Verdi en Arturo Toscanini. Hun nalatenschap vind je niet alleen in musea, maar ook in het concertgebouw en het jaarlijkse operafestival dat naar hen is vernoemd.

3. Kunstliefhebbers
Kunst is overal in Parma aanwezig. Niet alleen in de Galleria Nazionale, waar werk hangt van Da Vinci, Canaletto en lokale kunstenaars als
Parmigianino en Correggio. Ook in de universiteit vind je hedendaagse kunst (fotografie en mode), net als tijdens het Parma 360 Festival, waar muziek, grafisch ontwerp en illustraties een belangrijke rol spelen.

Grootste bamboedoolhof ter wereld
Bovendien vind je vlakbij Parma het grootste bamboedoolhof ter wereld. Het Labirinto della Massone ligt in Fontanellato. Te midden van een doolhof met drie kilometer aan paden bevindt zich een gebouwencomplex waar je de kunstcollectie van verzamelaar Franco Maria Ricci kunt bewonderen. Dat zijn zo’n vijfhonderd schilderijen, sculpturen en designobjecten uit de 16de tot de 20de eeuw.

Nog een fijne culinaire bestemming in Emilia-Romagna:

LEES OOK:

Bron: parmaincomingtravel.com. Beeld: FB Parma 2020