Terug naar overzicht
Romeinse munten Como

Gouden munten uit de vijfde eeuw gevonden in Como

In Noord-Italië is een stenen kruik gevonden met honderden gouden munten uit de Romeinse tijd. Een deel van de munten zijn afkomstig uit de vijfde eeuw, de exacte waarde is nog niet bekend, maar volgens de Italiaanse media gaat het om miljoenen. 

De kruik werd vorige week gevonden onder een oud theater in Como, dat wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. Como is van oorsprong een Romeinse stad die Novum Comum heette. De bouw is stilgelegd om meer opgravingen mogelijk te maken. De munten worden onderzocht in een laboratorium in Milaan.

Dit is de waarde
Hoeveel de munten waard zijn, hangt voornamelijk af van de keizers die erop staan. afgebeeld. Hoe ‘zeldzamer’ de keizer, des te hoger de waarde. De prijs kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per munt. De Romeinse munten hebben vaak een hoog goudgehalte. Dit komt omdat aan het eind van de 4e eeuw een wet werd uitgevaardigd die bepaalde dat Romeinen belasting moesten betalen in goud. Het goud werd omgesmolten en zo puur mogelijk opgeslagen. Zo konden nieuwe munten worden uitgebracht met een hoog goudgehalte. Deze munten speelden een belangrijke rol in het handelsverkeer omdat ze erg betrouwbaar waren.

Trots
Minister Alberto Bonisoli van cultureel erfgoed schrijft op zijn Facebookpagina: ‘Deze ontdekking vervult mij met trots: honderden gouden munten uit het late imperiale tijdperk gevonden in een stenen kruik. Deze buitengewone ontdekking vond plaats in het centrum van Como, tijdens archeologische opgravingen.’

 

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Bron: de Volkskrant