Terug naar overzicht
Theater in Italië

Theater in Italië: dit is het kleinste theater van de laars

Welke artiest droomt er niet van om op te mogen treden in de grote theaters van de wereld? Optreden op Broadway, in de Royal Albert Hall in Londen, het Apollo Theater in The Bronx, de Arena in Verona of Il Teatro alla Scala in Milaan. Zelf heb ik optredens bezocht op Broadway en Aida gezien in de Arena in Verona, maar ik heb  nog aardig wat op mijn bucketlist staan om te bezoeken. Zo staat la Scala bij mij met stip op één, Italiës bekendste icoon op het gebied van de klassieke operatheaters. Je kent ze wel: schitterend qua architectuur, met balkons en chique loges. Ik heb mijn hart echter verloren aan een ander theater in Italië en wel aan Teatro della Concordia in Monte Castello di Vibio, Umbrië. In Concordia heb ik namelijk de meest intieme sfeer mogen meemaken. Dat kan haast niet anders, aangezien dit theater het kleinste ter wereld is!

Teatro della Concordia telt maar 99 stoelen (!) en ligt in Monte Castello di Vibio. Het ligt op zo’n half uurtje rijden van Todi, richting Perugia. Niet te hard rijden want anders ben je het plaatsje alweer voorbij, zo klein is het. Maar dat past wel weer bij zo’n klein theater, toch? Laat de grootte je echter niet van de wijs brengen, dit theater kent een rijke historie. Het werd tijdens de overheersing van Napels in 1808 geopend en was een initiatief van negen welgestelde Umbrische families. Op zich al een prestatie dat negen families het ergens over eens werden, maar dat terzijde… Het prachtige schilderwerk mag op conto van Cesare Agretti en zijn veertienjarige zoon (!) Luigi geschreven worden. Wat mij betreft mogen die twee een standbeeld krijgen. Dit theater is prachtig en bovendien goed onderhouden. Dat laatste heeft te maken met het feit dat de commune zelf het theater heeft geadopteerd. Ze zijn er trots op en terecht!

Het is er erg knus, behalve dan voor mensen met engtevrees. De balkons zijn gebouwd voor duo’s. Je hangt hier zo’n beetje boven het publiek je kunt de spijkers in de planken op de bühne zien. Zo intiem is het, maar ook zo intens. Tot op de dag van vandaag zijn er ieder jaar talrijke optredens: van opera tot klassieke muziek- en jazzconcerten. Dat laatste lijkt me helemaal geweldig om mee te maken. Check de site voor meer informatie . Ten slotte nog een tip voor de romantische mensen onder ons: dit theater is ook beschikbaar als trouwlocatie! Hoe bijzonder moet het zijn om je gasten uit te nodigen in de meest intieme en intense omgeving (die ik ken), om daar het ja-woord te mogen geven. Je moet dan wel één ding in de gaten houden: er zijn maar 99 stoelen, dus vol is echt vol.

Ciao,
Mark