Terug naar overzicht

Top wijnpakket met de favorieten van Onno Kleyn

Wegens succes verlengd!

Speciaal voor De Smaak van Italië selecteerde wijnschrijver Onno Kleyn zijn favoriete Italiaanse wijnen van Colaris.

Onno Kleyn ItalieOnno Kleyn schrijft over wijn. Voor  de Volkskrant en in diverse media, en natuurlijk met plezier voor De Smaak van Italië. Speciaal voor onze lezers selecteerde hij zes bijzondere Italiaanse wijnen van Colaris. Drie keer Italiaans wit en rood uit verschillende regio’s, dat koos Onno uit het grote assortiment van wijnimporteur Colaris als lezersaanbieding voor De Smaak van Italië.

WIJNPAKKET BIANCO
Wit willen we drinken in het voorjaar. Fris, verhelde- rend wit, zo sappig als het Italiaanse leven zelf. Nou, dat kan ook tegenwoordig. Vergis je niet, witte wijn maken in een warm klimaat is niet vanzelfsprekend. Het kan allemaal tegenwoordig door koeltechniek, die ervoor zorgt dat de temperatuur van de gistende most niet te hoog kan oplopen. Zo blijven de fruitige geuren bewaard en dat is precies wat we willen. In de jaren 70 begonnen de wijnmakers van Friuli met die nieuwe fratsen, snel gevolgd door die in Alto Adige. Waarna heel Italië volgde.

Nu klatert het transparante witte ge- luk in alle regio’s in de glazen. Nagenoeg verdwenen zijn de smaken van vroeger, de zoetige abbocato’s, de weeë donkergele wijnen die in karaffen op tafel kwa- men. Fruitigheid staat voorop, frisheid, zo helder als de schoongewassen lakens op maandag-wasdag in de bergdorpen van de Apennijnen. Voor de lezersaanbieding selecteerde ik drie van dit soort puike witte wijnen uit het gamma van De Smaak van Italië-partner Colaris. Pakket Bianco van € 53,85 voor € 47,50 inclusief verzending.

WIJNPAKKET ROSSO
Mijn band met Italië is sterk. Beresterk zelfs. Een jaar wonen in hartje Toscane gaat je niet in de koude kleren zitten en ook al is dat inmiddels lang geleden, de liefde voor Italiaans eten en Italiaanse wijn is in mijn ziel geëtst. Niet dat ik wijn uit andere landen uit de weg ga, maar mijn hart maakt altijd een huppeltje als ik Italiaans in mijn glas krijg.

Dan kun je zeggen: hoe herken je dat, want Italiaanse wijn is toch heel divers? Is er een gemene deler, een bepaald smaakkenmerk waardoor je Italiaanse wijnen blind altijd herkent in een internationaal veld? Nee. Of nou ja, misschien een klein beetje: zeker rode wijnen lijken steevast ‘fris’, vergeleken met die uit andere streken. En dat zou dan komen doordat Italianen ze maken om bij het eten te drinken. Nou, Fransen ook, kun je zeggen, net als Spanjaarden en Grieken en Portugezen. Wijn was altijd bedoeld als begeleider van de maaltijd. En toch… Italiaanse wijn is altijd ‘verteerbaar’, extra smakelijk. Hier drie voorbeelden die ik koos uit het assortiment van Colaris, speciaal voor de lezers van De Smaak van Italië. Pakket Rosso van € 54,40 voor € 47,50 inclusief verzending.

Over deze wijnen

Wijnpakket De Smaak van Italië Vini bianchi

COLLI DI LUNI ETICHETTA GRIGIA 2022, CANTINA LUNAE
Zon, zee, strand in het echt of in onze harten, dat vraagt om een vermentino. Dit is eentje van niveau, recht uit de heuvels op de grens van Ligurië en Toscane. Citroen en per- zik in de geur, een helder karakter en een fijne concentratie.

ROSAZZO 2019, RONCHI DI MANZANO
Sauvignon blanc, friulano, char- donnay en ribolla gialla, een echt Friulaanse mix van Franse en eigen druivenrassen die zorgt voor een opmerkelijk geurige, zeg maar geparfumeerde wijn, exotisch en verleidelijk. Gevaarlijk goed.

NEWTON BIANCO TOSCANO 2021, FABBRICA PIENZA
Hartje Toscane en dan vermentino en viognier als druiven aantreffen: de moderne tijd schreidt voort. De wijn is breed en bloemig, rijk zelfs, met een piepklein, interessant bittertje. Vis, pasta met vis en groentegerechten knappen ervan op.

Wijnpakket De Smaak van Italië Vini rossi

VALPOLICELLA, CA’ RUGATE Ziehier de ideale rode zomerwijn, licht- voetig, zeer donkerfruitig, opgetogen en dan toch met dat kleine stroefje voor de balans. Licht koelen is aan- bevolen – half uur koelkast – en dan opdrinken onder de parasol, bij anti- pasti en bij heimwee naar Italië.

BARBERA D’ALBA 2022 FRATELLI REVELLO
Barolo is de stoere herfstwijn, barbera de lenteachtige tegenhanger uit dezelfde streek in Piemonte. Zwart bramenfruit voorop, een heuse bite in het midden, en weer die sappige frisheid achter alles door. Past bij pasta al ragù net zo goed als bij boerenkoolstamppot.

INSOGLIO 2021 TENUTA DI BISERNO, TOSCANA
‘Insoglio del cinghiale’ is de complete naam, ‘troon van het everzwijn’. En reken maar dat deze wijn van merlot, cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc bij wildzwijn past. Donkere gloed van de Toscaanse kust, deels gerijpt in eikenhout, rijk en diep.

Ga naar colaris.nl/smaak of scan de QR code

QR code Colaris 

Voor alle wijnen geldt een 100% smaakgarantie. Voldoet een wijn niet aan de verwachtingen dan betekent dat eenvoudig: ‘niet goed, geld terug’. Haal het pakket nu in huis. Salute!