Terug naar overzicht
Vatican Girl Netflix

Netflix docu Vatican Girl gaat over dít Italiaanse mysterie

De verdwijning van Emanuela Orlandi houdt Italië sinds 1983 bezig. In de true crime documentaire Vatican Girl duikt regisseur/scenarioschrijver Mark Lewis in dit mysterie.

De verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi is een van de grootste mysteries in Italië. Na haar muziekles op een warme junidag in 1983 in Vaticaanstad keert ze niet terug. In een vierdelige Netflix-documentaire Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi worden alle sporen, suggesties en achtergronden nagelopen die in de afgelopen veertig jaar een rol hebben gespeeld in de zaak.

Alle wegen leiden naar Vaticaan

De hoofdverdachten? De KGB, de Banda della Magliana (een beruchte groep Romeinse criminelen), Turkse terroristen, om er een paar te noemen. Zoals Vatican Girl aangeeft: ‘In elke theorie zit een kern van waarheid, maar alle wegen leiden naar het Vaticaan.”
Het AD schrijft hierover: ‘De Vaticaanse bank, onder leiding van de Amerikaanse kardinaal Paul Marcinkus, deed zaken met de grootste private bank van Italië, de Banco Ambrosiano. Toen die bank failliet ging was er 1200 miljard lire verdwenen (zo’n 18 miljard euro), waaronder ook veel maffiageld. Emanuela is ingezet als drukmiddel’.
De vraag is of Orlandi nog leeft, en zo niet, wie haar heeft vermoord en waarom. Nog in 2019 werd op een begraafplaats in het Vaticaan een graf opengemaakt, na een anonieme tip dat het meisje daar begraven zou zijn. Maar het graf bleek leeg, en de zoektocht naar de waarheid duurt voort.

Bekijk de trailer