Terug naar overzicht
esmee-flavio wijntips online

Wijnjournalist Esmee tipt: dé champagne van Italië

Franciacorta, dé champagne van Italië.

Mensen, ik zit er een beetje doorheen. Rivieren stromen over, onze katten hebben steeds ruzie en ik mag de droger niet meer gebruiken van mijn man. Ik kreeg opeens enorme zin om het lekker breed te laten hangen. Voor vanavond heb ik daarom een mooie franciacorta uitgezocht.

Franciacorta wordt wel de champagne van Italië genoemd, omdat hij van dezelfde druifsoorten wordt gemaakt (chardonnay en pinot nero, plus een beetje pinot bianco) en op dezelfde kostbare manier (metodo classico): de belletjes ontstaan in de fles, en niet in een grote stalen tank, zoals bij de meeste prosecco’s. Net als champagnes komen franciacorta’s in verschillende stijlen: brut, rosato, millesimato (van één oogstjaar) en riserva (5 jaar gerijpt op fles). Je zou bijna denken dat die Italianen het erom doen. En dan is er nog een stijl die champagne níet kent: satèn. Een term die de Italianen zelf verzonnen hebben voor extra romige franciacorta, gemaakt van louter witte druiven.

Flink uitpakken

Als je in the mood bent voor een zachte, wat mildere bubbel, dan is dit wat je zoekt. Ik koos een satén millesimato met trage, luxe belletjes, gele grapefruit, yoghurt en rinse appel. De prijs is ook niet kinderachtig, en dat was nu juist mijn bedoeling. Ik voel me rijk.

Villa Franciacorta Mon Satèn Brut Millesimato 2018 € 35,70 bij Vindict

Fotografie: Esther Sikkink/Lisa Post
Deze column komt uit: De Smaak van Italië editie 5 november|december 2022. Bestel dit nummer los

LEES OOK:


Esmee Langereis is wijnjournalist en onze vaste columnist. Haar motto luidt: ‘Begin met jezelf het beste te gunnen. Als je nét wat meer uitgeeft aan een fles wijn, dan is de kans groot dat wijnmaker én wijndrinker krijgen wat ze verdienen.’

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!