3x deze Italiaanse wijnregio’s wil je dit jaar bezoeken
Terug naar overzicht

3x deze Italiaanse wijnregio’s wil je dit jaar bezoeken

Wijn is een van de handelsmerken van Italië. Maar welke regio’s zijn dit jaar een bezoek waard? Wij zochten het voor je uit.

1. Lombardije
Midden in Noord-Italië, niet ver Milaan, vind je het kleine wijn producerende gebied van Franciacorta. Hier worden enkele van de beste Italiaanse mousserende wijnen worden gemaakt. Je vindt hier wijnen die met dezelfde klassieke methode gemaakt worden als champagne, met behulp van chardonnay, pinot noir en pinot blanc-druiven. Je vindt hier hoge kwaliteitswijnen voor een fractie van de prijs van echte champagne.

Ten noorden van Milaan vind jede alpiene vallei van Valtellina. Hier vind je droge, fruitige rode wijnen die de heerlijke wijnen uit Piemonte evenaren. Bezoek Lombardije in het voorjaar, wanneer de temperaturen aangenaam zijn, of in de herfst om het oogstseizoen op zijn hoogtepunt te vangen.

2. Sicilië
Wellicht denk je bij ‘wijn’ niet direct aan het eiland Sicilië. Zo’n twintig jaar geleden werd het eiland namelijk niet gezien als een plek voor wijn van hoge kwaliteit. Maar tegenwoordig is er een aantal wijnhuizen dat de regio ertoe zet om betere wijn te maken en nieuwe dingen uit te proberen. Ben je in de buurt van de Etna? De wijn Etna Rosso heeft een geweldige rode kleur en is licht rokerig. Of ga naar de Marsala-streek om de lekkere, gelijknamige wijn te proeven. Bezoek Sicilië in het voorjaar om alvast, met een wijntje in je hand, heerlijk te genieten van zonnig weer.

3. Piemonte
Piemonte is een van de culinaire gebieden van De Laars. Je vindt er de witte truffel, chocolade, maar ook fantastische wijnen waaronder Barolo, Barbera en Barbaresco. Een fles Barolo wordt gemaakt van de nebbiolo-druif. De wijn moet minimaal drie jaar rijpen, waarvan twee jaar in eiken vaten en een jaar op de fles. Dat kan alleen maar veel goeds betekenen toch? En als je toch in Piemonte bent, neem ook een kijkje in de hoofdstad van de regio, want Turijn is een verrassend leuke stad.

LEES OOK:

De beste berichten en de laatste vakantietips van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!