Terug naar overzicht
San Miniato culinair

12x de favoriete adressen in San Miniato van Emiko Davies

Foodwriter Emiko Davies woont in Toscane en kent de lekkerste adresjes in San Miniato. Haar tips delen we hier graag met je.

Culinaire favorieten

Ooit was het een populaire pitstop op de oude pelgrimsroute Via Francigena. Tegenwoordig lijkt San Miniato niet op de radar van toeristen te staan, want het is hier behoorlijk rustig. Desondanks is dit een mooie plaats om te bezoeken – gelegen op een heuveltop halverwege tussen Florence en Pisa, en op gelijke afstand van Lucca, Siena en San Gimignano. Vanaf die heuvel heb je een weids uitzicht over het Toscaanse landschap, waar je ook kijkt. En tussen de dichte, heuvelachtige bossen schuilt de specialiteit van San Miniato: witte truffels.
San Miniato 12 favorieten

Witte truffel

Witte truffels zijn een van de kleine trucjes van Moeder Natuur. Mensen hebben nog niet ontdekt hoe ze truffels moeten kweken, laat staan hoe ze deze zelf moeten verzamelen (hoewel je een hond kunt trainen om dit uitstekend te doen). Ze lijken alleen in bepaalde gebieden en bij bepaalde bomen te groeien. In Italië is er slechts een handvol locaties die aan deze voorwaarden voldoen – en inderdaad, de truffels hebben een prijskaartje dat hun extreme zeldzaamheid weergeeft.
Hoewel je in elk seizoen diverse soorten truffels kunt vinden, is november een goede periode voor een bezoek, wanneer San Miniato’s Sagra del Tartufo e del Fungo (Feest van de Truffel en de Paddenstoel) in volle gang is. Het festival parfumeert de hele stad met de geur van witte truffels, die je rechtstreeks kunt kopen bij de lokale tartufai (truffeljagers), of je kunt ze proeven in een van de lokale restaurants waar de witte truffels dankzij eenvoudige gerechten tot leven komen, zoals in combinatie met een gebakken ei, verse tagliolini of rundercarpaccio.

Ideale uitvalsbasis

De charme van San Miniato vind je in de stad zelf, waar je je onderdompelt in het Italiaanse leven op het piazza met een espresso of spritz in de hand en over de markten dwaalt (dinsdag is de markt met etenswaren, de eerste zondag van de maand is de vlooienmarkt). En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige uitzichten en geweldige eetgelegenheden. Daarnaast is San Miniato een ideale uitvalsbasis om een aantal dorpjes in de buurt te verkennen. In twintig minuten met de auto bereik je Vinci, de geboorteplaats van Leonardo, waar je het museum treft dat is gewijd aan deze alleskunner uit de renaissance. Ook Cerreto Guidi is een aanrader, waar je de prachtige Villa Medici kunt bezoeken, gebouwd in de zestiende eeuw om als jachthuis van de familie De’ Medici te dienen.
Liefhebbers van het buitenleven kunnen onderdelen van de oude pelgrimsroute, de Via Francigena, lopen. Je wandelt over de glooiende heuvels en door de vallei rondom de Arno-rivier, terwijl je de vergezichten van het platteland langzaam in je opneemt. Een wandeling van San Miniato naar San Gimignano bijvoorbeeld is 41 kilometer lang, of 23 kilometer als je de prachtig onderhouden route naar Gambassi Terme neemt.
San Miniato uitzicht
Als je San Miniato bezoekt, blijf je ver vandaan van de hordes toeristen die andere Toscaanse steden overspoelen. Dwaal door de hoofdstraat en ga bij Birra e Acciughe naar binnen voor een glas ambachtelijk bier en stokbrood met boter en ansjovis. Neem bij slagerij Falaschi de huisgemaakte finocchiona mee en ontdek het menu van de chef in het geheel vegetarische fine dining-restaurant Maggese. San Miniato is een plek om achterover te leunen en van het uitzicht te genieten – als je geluk hebt met de geur van witte truffels in de lucht.

Birra en Acciughe

Met een verrassende selectie van zo’n tachtig ambachtelijk gebrouwen bieren en ciders van over de hele wereld is het duidelijk dat dit piepkleine afhaalrestaurant een passie heeft voor zeldzame soorten. Hoewel je hier misschien geen lokale Toscaanse bieren aantreft, zul je gegarandeerd iets interessants vinden. De eenvoudige maar heerlijke panini zijn evenzeer de moeite waard om binnen te stappen. Op het schoolbordmenu staat een gevarieerde selectie van de licht geroosterde baguettes – kies uit beleg als licht gezouten rundvlees, taleggio en groenten, prosciutto en truffeltapenade, of boter en ansjovis. Het zaakje is te klein voor zitplaatsen, maar de meeste klanten gaan eenvoudigweg staan of strijken neer op een bankje in de buurt. Via Augusto Conti, 29

Macelleria Sergio Falaschi

Een vierde generatie Slow Food-slagerij met een informeel restaurant aan de achterzijde en het beste uitzicht van de stad. Heerlijke vleeswaren, traditionele Toscaanse primi en hoofdgerechten met veel vlees komen hier op tafel. Je mag de kans niet voorbij laten gaan om hun salumi en worstjes te proberen, gemaakt met scharrelvarkensvlees en zonder conserveermiddelen. Enkele van hun specialiteiten zijn spuma di gota (een soort rillette gemaakt van varkenswang), finocchiona (een grote Toscaanse salame met venkelzaad) en mallegato, een gekruide bloedworst die warm wordt geserveerd – een traditie die wordt beschermd door het trotse Slow Food presidium van de stad. Als je zin hebt in een feestmaal, kies dan een bistecca – die wordt aan tafel gegrild. De openingstijden variëren per seizoen, dus neem een kijkje in de slagerij en vraag of het restaurant open is (over het algemeen is het restaurant in de zomer geopend voor het diner en in de koudere maanden voor de lunch, op woensdag gesloten). Via Augusto Conti 20
Falaschi Andrea Mallegato Slow Food

Così è Se Vi Piace

Kleine levensmiddelenwinkels zoals Così è Se Vi Piace moeten tot nationaal erfgoed worden verklaard. Deze winkels, ooit zo belangrijk om de lokale bewoners te voorzien van alles wat ze nodig hadden, zijn in rap tempo uit veel kleine en grote Italiaanse steden verdwenen. De alimentari, al decennia gerund door dezelfde familie, geven nog steeds dat gevoel alsof je een beetje terug in de tijd bent gegaan: met salami of misschien panettone die aan het plafond hangen, planken gevuld met pasta, brood, wijn, koekjes en een grote, lange toonbank met kaas, ricotta, verse salumi en worstjes, huisgemaakte tortellini, verse pesto en nog veel meer. Kortom, de perfecte plek om delicatessen en smakelijke cadeaus in te slaan. En vergeet (in het seizoen) vooral de truffelspecialiteiten niet! Via Augusto Conti 17

La Tipografa Toscana

Martina Vincenti, van origine grafisch ontwerper, heeft haar baan opgezegd om een eigen avontuur te beginnen en zich fulltime te wijden aan hoogdruktechnieken. Met behulp van haar drie vintage persen maakt ze unieke posters, en in haar studio heeft ze een kostbaar archief aangelegd van antieke lettertypen uit heel Italië. In het historische centrum van San Miniato heeft ze een showroom, waar ze enkele van haar nieuwste handgemaakte prenten toont (vaak geïnspireerd door gedichten, Toscaans woordspelingen of liedjes). Op een paar minuten rijden, heuvelaf, kom je uit bij haar studio. Hier geeft ze eendaagse druk-workshops aan kleine groepen die graag hun handen zwart maken met inkt en hun eigen posters ontwerpen. Via Augusto Conti 7 (showroom) en Via Deledda 8 (studio)
Tipografa

Piccola Osteria del Tartufo

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een piepkleine osteria met een ongelooflijk kleine, open keuken. Ze serveren een heel eenvoudig menu met veel vlees (echter van hoge kwaliteit, aangezien het vlees afkomstig is van de gerenommeerde slagerij Lo Scalco in San Miniato Basso) en lokale wijn. Je zit het hele jaar door buiten op deze locatie op het hoofdplein. Tijdens weekenden in de zomermaanden maken de auto’s plaats voor tafels en stoelen. In de winter is de veranda-ruimte overdekt en verwarmd met kachels. De specialiteit van het huis zijn de lokale, seizoensgebonden truffels, die je in vrijwel elk gerecht terugvindt – van antipasti en pasta tot zelfs in de hamburgers. In de late winter en lente proef je de zwarte perigord-truffels (melanosporum) of bianchetto (ook bekend als marzuolo-truffels, bleke truffels die worden beschouwd als de ‘arme neef’ van witte truffels). Later volgen de zwarte zomertruffels (ook bekend als scorzone) en, in de herfst, natuurlijk de kostbare witte truffel. Bijzonder goed is de stracciatella en hazelnootrisotto, maar dé klassieke manier om van truffels te genieten is gewoon op een gebakken ei of geschaafd over een rundercarpaccio. Open voor lunch en diner. Piazza del Popolo 3

Piccola Bottega del Biologico

Elke stad heeft een Piccola Bottega del Biologico nodig. Een klein, eenvoudig kruidenierszaakje met biologische producten, verse eieren van de boerderij, hoogwaardige conserven zoals tomaten en peulvruchten en olijfolie van biologische Toscaanse boerderijen, oud graanmeel, rauwe melk, speciale chocolade, fair trade koffie en andere, geweldige alternatieven voor het supermarktaanbod. Er is ook een kleine toonbank met verse, kant-en-klare gerechten die je thuis alleen maar hoeft op te warmen. Andrea bakt dagelijks schiacciata (een soort focaccia) en belegt die ter plekke voor je met lokale kaas en salumi of waar je dan ook zin in hebt. Piazza del Popolo 8

Pizza del Popolo

Een kleine bakkerij die pizza per punt serveert – maar dit is dan ook geen gewone pizza. Dit is een vegetarische, 48 uur gefermenteerde, biologische en biodynamische oergraan zuurdesempizza. Ze verkopen ook hun stevige broden van oergraan zuurdesembrood en maken uitstekende panzerotti (gefrituurde pizza, op bestelling gemaakt en elke minuut van het wachten waard). Probeer ook de glutenvrije San Miniato-stijl cecina van biologisch kikkererwtenmeel, arancini met vanbinnen gesmolten gorgonzola en koekjes gemaakt met boekweitmeel en hazelnoot of de seizoensgebonden, Toscaanse kastanjespecialiteit, castagnaccio. Ze hebben lokaal ambachtelijk bier Lami Birra van de tap of ze maken een spritz voor je om van te genieten aan een van de tafels op het overdekte terras. Maandag gesloten. Piazza del Popolo 10

Maurizio il Pasticcere

Dit is een fijne plek om te vertoeven bij een klassiek Italiaans ontbijt met een cappuccino of een aperitivo aan het einde van de dag, zeker in de zomermaanden aan een tafel onder de loggia. De zoete en hartige gebakjes worden gekenmerkt door een extreem zachte en donzige textuur, alsof je in een wolk bijt. Probeer de klassieke Toscaanse sfoglie (bladerdeegzakjes gevuld met custard, appel of rijst) en de ongelooflijk zachte pizzette. Enkele van hun specialiteiten zijn de mini-amandelbiscotti en de Torta di San Miniato, een onweerstaanbare, met likeur gevulde, brioche-achtige cake. In de zomer proef je het lekkere, huisgemaakte ijs en in november en december geven ze een creatieve twist aan kerstlekkernijen zoals pandoro, panettone en de meer klassieke panforte. Maandagmiddag gesloten. Via Ser Ridolfo 26

Ethan's Bar

Schuin tegenover Maurizio Il Pasticcere vind je deze bar – formaat inbouwkast. De bar, die is geopend vanaf het middaguur, is de plek voor een aperitivo of een borrel na het eten. Eigenaar en mixoloog Alessio Cintelli maakt heerlijke cocktails met goed gevonden likeuren en ingrediënten, zoals zijn Italian mule met in Italië gemaakte, ambachtelijke Roby Marton-gin, of de Ummama met mezcal, gemberextract, verse limoen en honingsiroop. Omdat de zaak klein is, is er nauwelijks ruimte tussen de flessen vermout, gin en bitters om binnen te drinken. De meeste bezoekers drinken hun drankjes, geserveerd in mooie glazen, dan ook op straat. ’s Zomers kun je neerstrijken op een stoeltje onder de aangrenzende loggia van San Domenico. Via IV november 7

Maggese

Maggese is een vegetarisch, fine-dining-restaurant. Chef-kok Fabrizio Marino heeft een liefde voor Japanse smaken, die hij zorgvuldig toepast. Eerder deed hij acht jaar ervaring op bij Joia in Milaan, het eerste vegetarische restaurant in Europa dat een Michelin-ster kreeg. Fabrizio heeft een ongelooflijke passie voor ingrediënten, die hij bij nabijgelegen producenten verzamelt. Zelfs de schijnbaar verre smaken, zoals miso, komen van een lokale producent die de sojabonenpasta met biologische kikkererwten maakt. Het proeverijmenu van de chef-kok wordt ten zeerste aanbevolen (met of zonder een wijnarrangement). Elk gerecht is een plezier en verrassing om te ontdekken en bovendien is de bediening erg vriendelijk. Dit alles maakt eten bij Maggese tot een unieke ervaring voor iedereen – of je nu veganistisch, vegetarisch of alles eet. Voor de liefhebbers van dineren aan de bar is hier een plek voor twee, met zicht op de keuken. Alleen geopend voor diner, maandag gesloten. Via IV november 29
Meer culinair in Toscane: culinair Arezzo.
Fotografie & tekst: Emiko Davies

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

We hebben de mooiste nieuwe hotels van 2024 voor je op een rijtje gezet. Van villa’s tot oude kastelen en van kustplaatsen tot middenin de stad.

Toscane is dé regio voor natuurlijke thermen in Italië. De ideale mogelijkheid om te ontspannen tijdens de vakantie en nog gratis ook.

Dit zijn de populaire bestemmingen in Italië voor 2024 die je dit jaar wil bezoeken.