Terug naar overzicht
tiramisu_lange vingers

De Italiaanse bedenker van tiramisù op 93-jarige leeftijd overleden

De Italiaanse restaurantuitbater Aldo Campeol is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij is de ‘uitvinder’ van het wereldberoemde dessert tiramisu.

Campeol was de eigenaar van het restaurant Le Beccherie in Treviso. Samen met zijn vrouw en chef Roberto Linguanotto zou hij het recept hebben bedacht voor het Italiaanse dessert.

Tiramisù in 1972 op het menu

Het toetje kwam hier in 1972 op de menukaart en werd al snel door koks van over de hele wereld overgenomen. Diverse andere koks claimen dat zij het toetje hebben bedacht, maar alom wordt aangenomen dat tiramisu voor het eerst in het restaurant van Campeol is geserveerd. In 1981 schreef de Italiaanse gastronoom Giuseppe Maffioli het officieel toe aan Le Beccherie.

Er zijn allerlei variaties van het recept in omloop, maar het recept van Campeol is door de Accademia Italiana della Cucina officieel erkend als de ‘echte’ tiramisu.

Maak me blij

Het dessert kreeg de naam tiramisù, dat letterlijk ‘trek me omhoog’ betekent, maar figuurlijk uitgelegd wordt als ‘maak me blij’ of ‘beur me op’.

Volgens de mede-uitvinder van de lekkernij, Linguanotto, was het dessert het resultaat van een vergissing toen hij vanille-ijs aan het maken was. Zo liet de kok per ongeluk een beetje mascarpone in een kom met eieren en suiker vallen. Toen hij proefde hoe lekker dat mengsel eigenlijk was, vertelde hij het meteen aan Campeols vrouw Alba. De rest is geschiedenis.

BEKIJK OOK:

Bron: De Morgen, NOS