Terug naar overzicht
bloemkool - jamie oliver

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver

In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.

Jamie Oliver heeft een diepe liefde voor de Italiaanse keuken. En wij houden van zijn no- nonsense recepten. Deze gerechten zijn stuk voor stuk comfort food, om samen te delen – zoals Jamie dat graag doet met zijn mentor, goede vriend en chef-kok Gennaro Contaldo. Hij is de drijvende kracht achter Jamie’s passie voor alles wat Italiaans is.

Dit recept komt uit:


Meer lekkere recepten vind je in ons magazine!
We hebben een heerlijke culinaire editie in de webshop, waar nog meer gerechten van Jamie in staan.
Cover Smaak van itialie

Bestel

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 3 uien
  • olijfolie
  • 6 ansjovisfilets in olie
  • 6 tenen knoflook
  • 6 grote groene olijven (met pit)
  • 500 ml gavi di gavi (witte wijn)
  • naar keuze: 1 klein plukje saffraan
  • 1 grote bloemkool, met blad

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • 2Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur.
  • 3Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt
  • 4Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.
  • 5Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten.
  • 6Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over.
  • 7 Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken).
  • 8Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht
  • 9Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken.