Loading

Focaccia: zo maak je zelf dit Italiaanse platbrood

Focaccia is het beroemde Italiaanse platbrood. Dit recept is de klassieke versie met zeezout en rozemarijn.

Focaccia smaakt ook goed met andere toppings, zoals olijven of (zongedroogde) tomaatjes.

Focaccia komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua. Het brood dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Latijnse focus, zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

Dit recept komt uit De Smaken van Italië van Claudia Roden.

BEKIJK OOK:

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 950 gr tarwebloem
  • 2 tl zout
  • 2 tl instant gist
  • 5 dl warm water of meer (1/3 deel kokend heet, 2/3 deel koud)
  • 1 1/2 dl olijfolie
  • grof zeezout
  • 2 takjes rozemarijn of salie

Preparation

  • 1Doe de bloem in een kom, meng het zout erdoor, gevolgd door de gist. Maak een kuiltje in het midden, voeg 4 eetlepels olijfolie en 4 dl water toe en meng alles vanuit het kuiltje door elkaar tot een zacht deeg; doe er eventueel nog meer water erbij.
  • 2Kneed het deeg in 10-15 minuten glad en elastisch en voeg als het iets plakt nog wat extra bloem toe. Wentel de deegbal door 1 eetlepel olie zodat hij niet uitdroogt. Zet de kom met plastic folie op een warme plek en laat het deeg zo'n 90 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is. Druk de lucht eruit en kneed het weer kort door.
  • 3Verdeel het deeg voor 2 broden in twee porties. Druk het deeg met de hand uit op 1 grote (45x35 cm) of 2 kleinere goed ingevette bakplaten of braadsleeën, rek en druk uit tot 1 cm dikte.
  • 4Bestrijk de bovenkant van het deeg royaal met olijfolie en bestrooi met grof zout en rozemarijnnaalden of salieblaadjes. Druk met de vingertoppen kuiltjes in het deegoppervlak en laat het weer afgedekt 30 minuten rijzen.
  • 5Bak het op de bovenste richel in de tot 240 graden verhitte oven in circa 20 minuten goudbruin. Bestrijk de focaccia met olie en serveer warm.