Terug naar overzicht
Focaccia

Focaccia recept: zó maak je zelf dit Italiaanse platbrood

Focaccia is het beroemde Italiaanse platbrood. Dit recept is de klassieke versie met zeezout en rozemarijn.

Focaccia komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua. Het brood dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Latijnse focus, zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. Eet de Focaccia ook eens met een topping als olijven of zongedroogde tomaten.
Focaccia

Focaccia maken

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 35 minuten
Totale tijd: 2 uur 50 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 950 gr tarwebloem
  • 2 tl zout
  • 2 tl instant gist
  • 5 dl warm water of meer 1/3 deel kokend heet, 2/3 deel koud
  • 1 1/2 dl olijfolie
  • zeezout grof
  • 2 takjes rozemarijn of salie

Instructies

  • Doe de bloem in een kom, meng het zout erdoor, gevolgd door de gist. Maak een kuiltje in het midden, voeg 4 eetlepels olijfolie en 4 dl water toe en meng alles vanuit het kuiltje door elkaar tot een zacht deeg; doe er eventueel nog meer water erbij.
  • Kneed het deeg in 10-15 minuten glad en elastisch en voeg als het iets plakt nog wat extra bloem toe. Wentel de deegbal door 1 eetlepel olie zodat hij niet uitdroogt. Zet de kom met plastic folie op een warme plek en laat het deeg zo'n 90 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is. Druk de lucht eruit en kneed het weer kort door.
  • Verdeel het deeg voor 2 broden in twee porties. Druk het deeg met de hand uit op 1 grote (45x35 cm) of 2 kleinere goed ingevette bakplaten of braadsleeën, rek en druk uit tot 1 cm dikte.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg royaal met olijfolie en bestrooi met grof zout en rozemarijnnaalden of salieblaadjes. Druk met de vingertoppen kuiltjes in het deegoppervlak en laat het weer afgedekt 30 minuten rijzen.
  • Bak het op de bovenste richel in de tot 240 graden verhitte oven in circa 20 minuten goudbruin. Bestrijk de focaccia met olie en serveer warm.
4.20 van 10 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek: