Terug naar overzicht

5x lekker eten in Capalbio doe je hier

Voorbij wereldberoemde plaatsen als Florence en Pisa, ligt een gebied in Zuid-Toscane dat Nederlanders minder bekend in de oren klinkt: de Maremma. Hier vind je charmante plaatsen als Capalbio. en daar kun je lekker eten.

Een mooi startpunt van je trip in Zuid-Toscane is het charmante Capalbio. Een middeleeuws dorpje boven op een heuvel, omgeven door bossen en olijfboom- en wijngaarden. Bekijk leuke doe-tips en een goed adres om te overnachten in Capalbio.

Opvallend veel horeca in Capalbio
De ruim 4.000 inwoners uit de omgeving hebben qua eten weinig te klagen: er is opvallend veel horeca te vinden. Zoals het gezellige Al Pozzo, dat zich uitstekend leent voor een lunch met lokale gerechten en wijn. Met name de bruschetta’s zijn hier een aanrader! De leukste restaurants liggen echter aan de voet van het centrum, op het Piazza della Provvidenza. Schuif aan bij het authentieke L’Angolo di Capalbio of het hippe Il Frantoio, dat gevestigd is in een omgebouwde olijfolie-pers.

Zoutloos brood
Het brood dat je vooraf aan de maaltijd krijgt geserveerd, smaakt in de Maremma – in alle eerlijkheid – nergens naar. Er wordt namelijk geen zout aan toegevoegd. Nu is dat op zich niet zo’n groot probleem; doop je brood in olijfolie met wat zout en ecco het smaakt weer als vanouds.Maar waarom bakken de bakkers hier zoutloos brood? Daar gaan vele verhalen over. Zo zou Florence in de middeleeuwen torenhoge belastingen op zout heffen, om de defensie te kunnen financieren. Een ander verhaal gaat dat Pisa, waar het zou aankwam, verdere handel blokkeerde vanwege onenigheid met de Florentijnen. Hoe dan ook, bakkers in Toscane konden dit ingrediënt lange tijd niet gebruiken. En ook al is zout dan nu wel volop voorhanden, veel bakkers bakken nog altijd zonder. 

Hier eet je lekker in (de buurt van) Capalbio

1.Il Frantoio in Capalbio
De voormalige olijfoliepers Il Frantoio is geweldig omgebouwd tot een trendy bar en restaurant. De keuken is geïnspireerd op wat de omgeving biedt, in dit geval wild vlees én vis. Er is ook een vegan menu. De perfecte plek voor een avond lang en gezellig tafelen. Via Renato Fucini 10, Capalbio 

2. L’Angolo di Capalbio in Capalbio
Dit restaurant aan de voet van Capalbio is typisch Toscaans, qua inrichting en keuken. Veel locals komen hier voor een pizzaatje, maar ook de pasta’s zijn erg goed – de pici met wild zwijn en roosmarijn is verrukkelijk. Vraag de bediening om een passende wijn bij je eten. Piazza della Provvidenza 3, Capalbio 

3. La Terrazza di Mattaloni Riccardo in Porto Santo Stefano
Voor een maaltijd met vis in Santo Stefano ga je zitten op het terras van Riccardo. Terwijl je uitkijkt over de baai vol boten, eet je verrukkelijke pasta’s met verse zeevruchten. Viale Barellai, Porto Santo Stefano 

4. Il Pescatore di De Simone Fabrizio in Ansedonia
Verstopt achter de strandtenten aan de kustlijn van Capalbio ligt Il Pescatore. Het is de omweg waard, want de vis wordt hier beduidend beter bereid dan bij de buren aan zee. De sauté van mosselen is hemels. Via del Gelsomino 2

macchiabuia Capalbio

5. Doe een wijn- of olijfolieproeverij 
Op de typisch Toscaanse boerderij van Macchiabuia produceren ze olijfolie en wijn, die je ter plekke kunt proeven. Bij de olijfolieproeverij (anderhalf uur) hoort een rondleiding door de gaard en het proeven van verschillende olies (€ 30 p.p). Beide proeverijen worden vergezeld van lokale hapjes.

LEES OOK:

Beeld: Liselotte van Leest