Loading

Zelf cappuccino-ijsjes maken doe je zo

Als Aniek koffie drinkt, is het cappuccino met veel suiker, wat volgens velen geen koffie meer te noemen is. Dit ijsje is eigenlijk hetzelfde en daardoor vindt ze het heerlijk.

Aniek Keijsers is een zoetekauw. Toen deze blogger van smakelijke baksels voor het eerst haar eigen ijs maakte, ging er een wereld voor haar open. Zo veel lekkerder dan uit de winkel. Dat weten ze in Italië, de bakermat van de gelato, natuurlijk allang. Hoe leuk als je dat ijs zelf kunt maken, ook als je geen ijsmachine hebt.

Geen IJsmachine? Met de hand kan ook
Je bereidt het ijs gewoon volgens het recept, maar zet de ijsbasis op het moment dat deze eigenlijk in de ijsmachine zou moeten met kom en al in de vriezer. In de 3 tot 4 uur dat het ijs bevriest, roer je het ijs met een lepel om het halfuur door om het aantal ijskristallen te reduceren.

Dit recept komt uit IJs & co van Aniek Keijsers.

PROEF OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

Ingredients

  • Voor het koffie-ijs:
  • 30 g koffiebonen
  • 275 ml melk
  • 275 ml slagroom
  • 130 g kristalsuiker
  • 1 theel. vanille-extract
  • 4 eidooiers
  • Voor de melkschuimlaag:
  • 200 ml slagroom
  • 50 g kristalsuiker
  • ½ theel. vanille-extract
  • ook nodig: ijsvormpjes en houten ijsstokjes

Preparation

  • 1Leg de koffiebonen op een vel bakpapier en gebruik de onderkant van een mok of kommetje om de bonen kapot te maken. Zet opzij.
  • 2Breng de melk, slagroom, kristalsuiker en het vanille-extract in een pannetje op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan. Voeg de koffiebonen toe en leg een deksel op de pan. Laat 15 minuten trekken. Giet het koffiemengsel door een zeef en vang de melk op in een ander pannetje.
  • 3Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs net onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Breng het melkmengsel opnieuw aan de kook. Roer regelmatig. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.
  • 4Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.
  • 5Maak intussen het melkschuim. Klop de slagroom met de kristalsuiker en het vanille-extract tot het schuimig is. Giet in de vormpjes tot deze voor een derde gevuld zijn en zet in de vriezer.
  • 6Giet het koffie-ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Verdeel het koffie-ijs over de ijsvormpjes, zet de houten ijsstokjes erin en zet minimaal 6 uur in de vriezer.