Terug naar overzicht

Cultuuragenda: de leukste Italiaanse doe-tips in Nederland

Je hoeft niet altijd in Italië te zijn om te genieten van Italiaanse kunst, opera’s of lekker Italiaans eten. Wij hebben de leukste culturele uitstapjes in Nederland en België voor je geselecteerd.

Expositie: Pompeii tot leven gewekt
79 n.Chr. kwam de Vesuvius tot uitbarsting, het stadje Pompeï werd daardoor volledig verwoest en bedolven onder een vier meter dikke laag vulkanische as. Maar hoe zag Pompeï er voor die tijd eigenlijk uit? Deze tentoonstelling laat je, onder andere met 3D-constructies, herbeleven wat de verwoesting voor deze stad betekende. Je staat oog in oog met de verschrikte bewoners en ontdekt welke wetenschappelijke kennis de Romeinen toen al hadden. Er worden op deze expositie namelijk ook meer dan honderd archeologische objecten tentoongesteld die je een inkijkje geven in de technische vaardigheden van dit ondernemende volk.
Tot 15 april 2018, € 7, Beursgebouw Brussel, expo-pompeii.be

Toneel: La Superba
In 2013 schreef Ilja Leonard Pfeiffer La Superba; een literaire reis door de achterafstraatjes van Genua. Hier wonen een aangespoelde Schotse alcoholist, de Marokkaanse rozenverkoper en Senegalese illegaal – allemaal dromen ze van een beter leven in de grote Italiaanse havenstad. Na de gelijknamige tv-documentaire in 2017 wordt La Superba in 2018 door Toneelgroep Maastricht vertaald naar een toneelstuk. Artistiek leider Servé Hermans brengt, onder begeleiding van livemuziek, een eerbetoon aan de fantasieën van geloof, hoop en liefde.
Tot 9 juni 2018, vanaf € 13,50, diverse theaters in Nederland, toneelgroepmaastricht.nl

Expositie: Giorgio Morandi
Museum Belvedère wijdt een tentoonstelling aan de Italiaanse schilder Giorgio Morandi (1890 – 1964). Morandi werd vooral bekend door zijn stillevens van kruiken, vazen en flessen – werken waarin zijn subtiele stijl al snel opviel. Deze tentoonstelling zoomt niet alleen in op de werken van de schilder maar beoogt ook inzicht te geven in de raakvlakken tussen zijn werk en leefomgeving: Bologna. De veertig werken die je kunt bewonderen zijn afkomstig uit het Museo d’Arte Moderna di Bologna.
T/m 10 juni 2018, € 12, Heerenveen museumbelvedere.nl

Expositie, wandelen, culinair etc.: Reizen met Romeinen
Voor de vijfde keer worden er in de meivakantie lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer georganiseerd in heel Nederland. Alles staat in het teken van de Romeinse periode in onze geschiedenis.
Nationale Romeinenweek 28 april t/m 6 mei 2018, diverse locaties in Nederland, romeinenweek.nl

Beeld: Kenzo Reeder