Terug naar overzicht

Dit dorpje in Zuid-Tirol ‘herrijst’ uit het Lago di Resia

Curon is een dorpje in Zuid-Tirol. Dit dorpje is vooral wereldberoemd vanwege de verzonken kerktoren in het Lago di Resia. Nu ‘herrijst’ Curon na tientallen jaren uit het meer.

In 1940 bouwde het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Montecatini een dam om twee meren in Zuid-Tirol te verenigen, het Lago di Resia en de Mittersee. Het gebied was ooit de thuisbasis van verschillende dorpen, maar deze werden (opzettelijk) overstroomd tijdens het bouwproces van de dam. Ruim 160 huizen gingen tegen de vlakte, 523 hectare land moest onder water worden gezet. Aanhoudende protesten van omwonenden haalden niets uit. De enige zichtbare herinnering is de 14e-eeuwse klokkentoren die boven het water uitsteekt.

Toeristische attractie
Deze kerktoren is inmiddels een toeristische attractie. In de zomer kun je en boottocht maken over het meer, waarbij een gids over de geschiedenis van Curon vertelt. Ook speelt de toren een belangrijke rol in de gelijknamige horrorserie op Netflix.

Leeggepompt
Nu het Lagio di Resio vanwege werkzaamheden wordt leeggepompt, komen de trappen, kelders en muren van Curon weer tevoorschijn, meldt het AD. Dit is te zien op diverse foto’s die zijn gedeeld op Twitter. ‘Wat een vreemd gevoel om door het puin van huizen te lopen’, schrijft een buurtbewoner.

Het is nog niet bekend wanneer het meer opnieuw wordt gevuld met water.

BEKIJK OOK:

Bron: AD