Terug naar overzicht
meisje smartphone

Dit moet je weten over dataroaming in Italië

Ga jij deze zomer naar Italië en is je smartphone je belangrijkste reispartner? Dan wil je natuurlijk wel weten of je hem gewoon kunt blijven gebruiken voor het delen van de leukste foto’s en video’s met je vrienden en familie.

Per 1 juli dit jaar is er een nieuwe wet ingegaan die ervoor zorgt dat je ook de komende tien jaar in elk EU-land gratis kunt blijven roamen. Maar wat is dit eigenlijk en hoe zit het in Italië? Dat vertellen we je aan de hand van vijf veelgestelde vragen.

1. Wat is dataroaming?

Via dataroaming maak je verbinding met een lokaal netwerk in het buitenland. Het lokale netwerk maakt weer contact met dat van je eigen provider. Zo kun je in het buitenland gewoon blijven internetten en bellen om de leukste hotspots te vinden en in contact te blijven met het thuisfront. In veel landen kun je zelfs gewoon via 4G internetten.

2. Kun je roamen in Italië en hoe doe je dat?

Roamen kan ook in Italië. Ga hiervoor naar de instellingen van je telefoon. Ben je een iPhone-gebruiker? Ga dan naar de instellingen en druk op ‘Mobiel netwerk’. Klik vervolgens op ‘Opties mobiele data’ en schuif de slider naast ‘Dataroaming’ naar rechts.

Android-gebruikers vinden de functie in het instellingsmenu, door op ‘Verbindingen’ te klikken en naar ‘Mobiele netwerken’ te gaan. Naast het woord ‘Roaming’ staat een slider die naar rechts moet worden geschoven.

3. Wat kost roamen in Italië?

Sinds 2017 is er in alle Europese Unie landen gratis dataroaming en dat blijft ook de komende tien jaar zo. Italië is lid van de EU, waardoor je er ook in de laars dus gebruik van kan maken. Let wel op bij grensgebieden. Hier kost het bij sommige providers namelijk wel geld als je telefoon overschakelt op het netwerk van een aangrenzend land dat niet bij de Europese Unie hoort, zoals Zwitserland.

4. Is er 4G in Italië?

Er is een 4G-netwerk in Italië en veel restaurants, hotels en B&B’s bieden gratis wifi aan. Houd er wel rekening mee dat de verbinding niet overal even snel is als je gewend bent. Dit is vooral het geval in afgelegen gebieden, zoals in de Dolomieten en Trentino.
dolomieten_braies

5. Waar moet je op letten bij dataroaming in Italië?

Gratis roaming kan zolang je data hebt in je bundel. Het is daarom handig om voor een bundel met onbeperkte data te kiezen. Met onbeperkt internet Italië kun je namelijk zonder limiet internetten en zo de lekkerste Italiaanse pastarecepten vinden, films en series streamen en foto’s en video’s via social media delen met je vrienden en familie.

Dit artikel is in samenwerking met Vodafone tot stand gekomen.