Terug naar overzicht
Cultuuragenda

Nu op reis? De leukste evenementen in mei en Juni

Ook dit voorjaar vinden er bijzondere feesten en evenementen plaats in de Laars. We zetten de leukste van mei en juni (2024) voor je op rij.

Bloemenfestival - Heel Italië

Tijdens de infiorata, dat letterlijk ‘versierd met bloemen’ betekent, worden in heel Italië de straten omgetoverd tot enorme bloementapijten die leiden naar kerken en abdijen. Zo’n bloementapijt is soms wel een kilometer lang! De traditie achter het infiorata-festival gaat terug naar 29 juni 1625; toen de bloemist van het Vaticaan besloot de Sint Pieterbasiliek met bloemen te versieren tijdens het feest van Sint Petrus en Paulus, de patroonheiligen van Rome. De architect Gian Lorenzo Bernini verspreidde dit idee en nog altijd worden in het voorjaar straten in het hele land aangekleed met bloemen in alle kleuren. De grootste bloemenspektakels vind je in Noto, Genzano en Spello. Mei en juni.

Festival voor podiumkunsten - Emilia-Romagna

Festival voor podiumkunsten 13 t/m 16 juni In kleine gemeente Pennabilli keert sinds 1997 ieder jaar het festival Artisti in Piazza terug. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale evenementen voor straatkunsten. Meer dan tweehonderd artiesten uit de hele wereld komen samen in het historische centrum en geven meer dan 350 optredens, van theater en muziek tot circus en magie. Tickets verkrijgbaar via artistiinpiazza.com

Sinterklaasoptocht - Puglia

In Zuid-Italië kennen ze onze goedheiligman als San Nicola di Bari. San Nicola was een bisschop die in de vierde eeuw na Christus leefde in het huidige Turkije en erg geliefd was door zijn goede daden. Nadat hij was gestorven werden zijn botten bewaard in een kerk net buiten Myra en eeuwen later werd hij heilig verklaard. Maar toen Myra in de elfde eeuw een islamitische heerser kreeg, begonnen de christenen zich zorgen te maken over deze heilige relieken. Als gevolg hebben zeelieden in mei 1087 de beenderen van San Nicola gestolen en overgebracht naar Bari. Sindsdien ligt zijn stoffelijk overschot in een crypte in Italië en viert de stad zijn feest op de eerste zondag van mei. Niet met cadeautjes, maar wel met een grote processie waarbij een beeld van de heilige naar de haven van Bari wordt gebracht.
Cultuuragenda opening

Festival van de kaarsen - Umbrië

Het Corso dei Ceri op 15 mei is het meest opzienbarende feest in Umbrië. Het plein in Gubbio wordt gevuld met toeschouwers die gekleed zijn in de kleuren van de drie patroonheiligen: geel, blauw en zwart. In deze spectaculaire race worden er drie onwijs hoge houten kaarsen bergopwaarts getild helemaal tot aan de basiliek bij de Monte Igino.

Boekenbeurs - Turijn

Turijn is vaak inspiratie geweest voor de pen van beroemde schrijvers en werken, zoals La Casa in Collina van Cesare Pavese en De eenzaamheid van priemgetallen van Paolo Giordano. Het is tevens de stad waar veel schrijvers en filosofen, zoals Nietzsche en Rousseau, lang verbleven. Turijn is daarom de perfecte plek voor de Salone Internazionale del Libro, een van de grootste boekenbeurzen in Europa, waar het al sinds 1988 wordt georganiseerd. 9 t/m 13 mei 2024 turijnsalonelibro.it/inglese

Vogalonga - Venetië

Sinds 1974 wordt elk jaar tijdens Pinksterzondag, (19 mei 2024) al het gemotoriseerde verkeer uit de kanalen van Venetië geweerd. Wat ooit begon als een protest tegen de vervuilende motorvaartuigen die de lagunestad dagelijks teisteren, is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met zo’n 1.500 roeiboten, kano’s en alles wat kan varen zonder motor. Tijdens de Vogalonga roeien jaarlijks duizenden deelnemers ongeveer dertig kilometer over het Canal Grande.
Meer evenementen in en over Italië vind je hier!
Tekst: Tiara Giovanna Rivano

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees ook:

Livorno, de Toscaanse stad is ook zeker een bezoek waard. Dit zijn 9 dingen die je wil doen als je in Livorno bent.

Zo’n 350 dorpjes in Italië mogen zich 'I borghi più belli d’Italia' noemen. Wij hebben de mooiste in Zuid-Italië geselecteerd.

Van de opera in Verona tot de Regata Storica in Venetië: dit zijn de leukste tips voor festivals en evenementen in de Italiaanse zomer van 2024.