Terug naar overzicht
fietsen italie

4 handige tips voor een fietsvakantie in Italië

Fietstips

Algemeen

Italië heeft een prachtige natuur en een zeer gevarieerd landschap. Een fietsvakantie in de Laars is dan ook erg veelzijdig: van een echte cappuccino op een knusse piazza tot een bergachtige route met adembenemend mooie vergezichten en van schilderachtige dorpjes tot fantastische steden vol cultuur en historie. Kortom, jouw fietsvakantie in Italië is één grote ontdekkingsreis! Partnership – De Smaak van Italië met Fietsenopfietsen

Voordat je de fiets pakt zijn er natuurlijk wel een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Wat neem je bijvoorbeeld mee aan bagage en welke route past het best bij jou? We geven je hierover een aantal tips, zodat je straks goed bent voorbereid.

Waar ga je fietsen?

Dit is het belangrijkste vraagstuk van de voorbereiding en natuurlijk dé manier om uitgebreid te genieten van vakantie-voorpret. Wat wil je graag zien en beleven tijdens je reis? Cultureel genieten doe je in één van de prachtige steden en in bijvoorbeeld Toscane of Veneto verken je het weelderige landschap. Wil je liever de stilte van de Po-Vlakte op je in laten werken, hou je meer van een ruige tocht door de imposante Dolomieten of wil je culinair genieten in Piemonte en wijnproeven in Toscane? Voor hogere temperaturen trek je naar het zuiden en voor kuitentraining fiets je de heuvels of de bergen in. Natuurlijk kun je ook een heleboel van dit moois in één reis combineren. Ga er dus even goed voor zitten en stippel je favoriete fietsroute in Italië uit.

Voorbereiding

Wanneer je eenmaal je bestemming en route hebt bepaald, begint de rest van de voorbereiding. Wat ga je aan bagage meenemen? Hoe lichter je beladen bent, hoe prettiger het fietsen is. Je kunt gebruik maken van fietstassen en een rugzak om je bagage in te vervoeren. Een belangrijke factor is je accommodatie. Ga je een tocht maken van A naar B via een heleboel tussenstops en overnacht je op campings of B&B’s, dan zal je zaken als een tent, kookgerei en dergelijke moeten inpakken. Wanneer je vanuit één standplaats/hotelkamer de omgeving gaat verkennen, heb je uiteraard veel minder bagage nodig. Het nadeel daarvan is dat je minder ver kom en ook een veel kleiner gebied kunt bereiken. Het voordeel is dat je comfortabeler fietst en veel meer van diezelfde omgeving kunt ontdekken. Bedenk dus goed wat je het liefste wil en pas daar je bagage op aan.

Je eigen fiets meenemen of huren

Verder moet je nog bepalen of je op je eigen fiets wilt rijden, of op locatie een fiets gaat huren. Met je eigen fiets weet je zeker dat je lekker zit en dat je fiets helemaal op jou is afgestemd. Maar een huurfiets kan ook prima zijn en die hoef je dan niet helemaal mee te slepen. Ga je zware en lange tochten maken, dan is je eigen fiets natuurlijk prettiger. Voor recreatieve tochtjes kun je net zo goed een huurfiets nemen.

Denk aan goede sloten

Of je nu een huurfiets of je eigen fiets gebruikt, goede sloten zijn onontbeerlijk. Ook in Italië zijn er handige mannetjes die je fiets graag even willen ‘lenen’, zeker wanneer je in de stad gaat rond peddelen. Kies voor twee sloten met ART-2 keurmerk. Kies naast een kettingslot bijvoorbeeld ook voor een vouwslot. Zet je tweewieler ook altijd aan een vast object op slot. Zo maak je de kans minimaal dat iemand er met je fiets vandoor gaat.

Alles klaar? Pak je bicicletta en ga pedalare in Italia!

Meer over fietsen in Italië