Terug naar overzicht
Pierfrancesco-Favino-COMANDANTE-@Enrico-De-Luigi

Italiaanse film Comandante verrassende openingsfilm filmfestival Venetië

Door de Hollywoodstakingen opende de tachtigste editie van het Venetiaanse filmfestival dit jaar zonder glitter & glamour. Daarentegen werd het Italiaanse historische drama Comandante gekozen als openingsfilm.
Comandante is een verfilming van het gelijknamige boek geschreven door Sandro Veronesi en Edoardo De Angelis. Hierin volgen we het waargebeurde verhaal van menselijkheid in de oorlog met in de hoofdrol duikbootcommandant Salvatore Todaro. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog heeft hij de leiding over een onderzeeër en wanneer hij en zijn bemanning in de Atlantische Oceaan varen, stuitten ze op een Belgisch vrachtschip. De vijand. Plichtsgetrouw laat hij het schip zinken, maar in strijd met bevelen van hogerop, brengt hij wel 26 overlevenden aan boord van zijn duikboot.
Het is een aangrijpend verhaal dat in onze tijd, waarin migrantenboten worden tegengehouden of zelfs zinken, door velen als noodzakelijk wordt gezien. Het Europese asielbeleid wordt met deze film een spiegel voorgehouden via de besluiten van een fascistische commandant.
Eigenlijk is Comandante de tweede keuze geweest van festivaldirecteur Alberto Barbera. In eerste instantie was het de film Challengers (met Zendaya in de hoofdrol) die gekozen was als openingsfilm. Door de Hollywoodstakingen, waarin wordt gestaakt tegen de wijze waarop studio’s acteurs betalen en omgaan met auteursrechten, moest er echter een andere film worden gekozen. De Amerikaanse filmsterren mochten namelijk niet meer meewerken aan publiciteit door hun vakbond SAG-AFTRA.
Benieuwd hoe het verhaal verder loopt? Bestel dan nu het boek Commandant in onze webshop.
Boek Commandant Sandro Veronesi

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Reis mee en ontdek Friuli Venezia Giulia

Lees ook:

Het boeken van je museumticket was nog nooit zo makkelijk! Het Italiaanse Ministerie van Cultuur lanceert een nieuwe Italiaanse museum-app.

Ontdek bijzondere ambachten in Venetië, ambachtslieden die hun eeuwenoude tradities in ere houden.

De herfst is begonnen en dat betekent dat we onze parasols inklappen en dat het leven zich weer grotendeels binnen afspeelt. Gelukkig …