Terug naar overzicht
Fregola met venusschelpen

Fregola met schelpjes, doperwten en lamsoor

Het is een gerecht dat je direct naar de Italiaanse kust brengt: zonnig, licht en vol karakter. Fregola met schelpjes, doperwten en lamsoor geeft je het beste van land en zee in een verrassend simpel recept dat groots smaakt.

In Carbs, carbs, carbs laat Meike Krüger zien hoe veelzijdig en spannend koken met granen, pasta en deeg kan zijn. Deze fregola is daar het perfecte voorbeeld van: een bord vol zomerse smaken, dat je keer op keer wilt maken. Meer inspiratie? Bekijk de recepten in deze editie. Of bestel Carbs, carbs, carbs in onze shop.

Fregola

Fregola is een Sardijnse pasta van kleine, geroosterde bolletjes met een nootachtige smaak, vaak gekookt in bouillon zoals risotto. Omdat het gemaakt is van tarwemeel, lijkt het qua uiterlijk op graan zoals couscous of parelgort.
Fregola met venusschelpen

Fregola met schelpjes

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg vongole of kokkels
  • 1 tl zeezout fijn
  • 250 gr doperwten (liefst vers)
  • 100 gr lamsoor (evt. zeekraal)
  • 500 ml visbouillon
  • 400 gr fregola
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 100 ml droge witte wijn

Instructies

  • Week de schelpen 30 minuten tot 1 uur in een bak met ruim water en het zout. Giet af en spoel de schelpen goed schoon onder koud stromend water. Verwijder daarbij de kapotte exemplaren. Laat uitlekken in een vergiet en zet opzij.
  • Zet een pan met ruim kokend water op en blancheer de doperwten zo’n 3 minuten. Schep over in een kom met ijskoud water en zet opzij. Blancheer in hetzelfde water de lamsoor zo’n 3 minuten. Schep over in een kom met ijskoud water en zet eveneens opzij.
  • Breng in een ruime pan op middelhoog vuur de visbouillon aan de kook. Voeg de fregola toe en kook de pasta in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm intussen een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en de knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg de schelpen toe en roerbak tot ze opengaan. Blus af met de witte wijn.
  • Giet de fregola af. Voeg samen met de geblancheerde doperwten toe aan de schelpen. Bak alles nog even samen zodat alle ingredienten goed gemengd en verwarmd zijn. Voeg als laatst de lamsoor toe.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.