Het is een gerecht dat je direct naar de Italiaanse kust brengt: zonnig, licht en vol karakter. Fregola met schelpjes, doperwten en lamsoor geeft je het beste van land en zee in een verrassend simpel recept dat groots smaakt.
In Carbs, carbs, carbs laat Meike Krüger zien hoe veelzijdig en spannend koken met granen, pasta en deeg kan zijn. Deze fregola is daar het perfecte voorbeeld van: een bord vol zomerse smaken, dat je keer op keer wilt maken.
Meer inspiratie? Bekijk de recepten in deze editie. Of bestel Carbs, carbs, carbs in onze shop.
Fregola
Fregola is een Sardijnse pasta van kleine, geroosterde bolletjes met een nootachtige smaak, vaak gekookt in bouillon zoals risotto.
Omdat het gemaakt is van tarwemeel, lijkt het qua uiterlijk op graan zoals couscous of parelgort.
Fregola met schelpjes
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totale tijd: 50 minutenminuten
Servings: 4personen
Ingrediënten
1kgvongole of kokkels
1tlzeezoutfijn
250grdoperwten(liefst vers)
100grlamsoor (evt. zeekraal)
500mlvisbouillon
400grfregola
olijfolieom in te bakken
1uifijngesneden
2teentjesknoflookfijngesneden
100mldroge witte wijn
Instructies
Week de schelpen 30 minuten tot 1 uur in een bak met ruim water en het zout. Giet af en spoel de schelpen goed schoon onder koud stromend water. Verwijder daarbij de kapotte exemplaren. Laat uitlekken in een vergiet en zet opzij.
Zet een pan met ruim kokend water op en blancheer de doperwten zo’n 3 minuten. Schep over in een kom met ijskoud water en zet opzij. Blancheer in hetzelfde water de lamsoor zo’n 3 minuten. Schep over in een kom met ijskoud water en zet eveneens opzij.
Breng in een ruime pan op middelhoog vuur de visbouillon aan de kook. Voeg de fregola toe en kook de pasta in ongeveer 10 minuten beetgaar.
Verwarm intussen een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en de knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg de schelpen toe en roerbak tot ze opengaan. Blus af met de witte wijn.
Giet de fregola af. Voeg samen met de geblancheerde doperwten toe aan de schelpen. Bak alles nog even samen zodat alle ingredienten goed gemengd en verwarmd zijn. Voeg als laatst de lamsoor toe.