Terug naar overzicht
Giorgio's kip

Zo maak je de lekkerste gebraden kip van Giorgio Locatelli

Giorgio Locatelli is een van de bekendste Italiaanse chefs ter wereld. Hij heeft een restaurant in Londen (Locanda Locatelli, bekroond met Michelin ster) en is regelmatig bij de BBC te zien met zijn programma The Big Family Cooking Showdown.

Wij delen zijn recept voor gebraden kip uit Made at home, het kookboek waarin Locatelli meer dan 150 recepten verzamelde die hij dagelijks deelt met familie en vrienden.

Kippen schrijven nooit anonieme brieven
Over dit recept zegt Giorgio Locatelli zelf: ‘Thuis eten we graag heel eenvoudige gebraden kip. We kiezen altijd een biologische kip omdat dat de enige manier is om er zeker van te zijn dat de kip een goed leven heeft gehad. Bij kippen uit intensieve teelt weet je daarentegen nooit precies hoe ze zijn opgegroeid: kippen schrijven nooit anonieme brieven! Als u voldoende tijd hebt, is de allerbeste bereiding van een goede kip deze eerst te pekelen, wat een enorm verschil maakt omdat het vlees dan sappig en smeuïg blijft. Ik braad graag wat aardappels en groenten (courgettes, wortels en bleekselderij) met de kip mee’.
Giorgio's kip

Gebraden kip van Giorgio Locatelli

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 6 uur 45 minuten
Totale tijd: 6 uur 55 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kip scharrelkip of liefst biologisch (ca. 2 kg)

Voor de pekel:

  • 120 gr zeezout
  • 5 takjes rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 tl jeneverbessen
  • 4 tenen knoflook
  • 1 citroen de schil

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de pekel in een pan met 3 liter water en verwarm tot het zout is opgelost, neem de pan van het vuur en laat de pekel intrekken en afkoelen.
  • Leg de kip in een grote kom waar hij precies in past, giet de pekel erover en laat het kippenvlees in de koelkast in minstens 6 uur malser worden, waarbij het vlees geuriger wordt.
  • Verhit de oven tot 180 °C. Haal de kip uit de pekel, leg hem in een braadpan en braad hem circa 45 minuten of tot er helder vocht uit loopt als je met de punt van een scherp mes in een dij prikt.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.