
Lekker licht: gnocchi van bonen en citroen
De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: Gnocchi van bonen en citroen.
‘We maken ditmaal frisse citroengnocchi, niet van
aardappelen maar van cannellinibonen. Met daarbij
gefrituurde artisjok en ook jonge doperwten. In Italië – naar
het schijnt mondiaal artisjokleverancier nummer één – worden ze vanaf de lente tot in het najaar geoogst. Ze zijn nu volop verkrijgbaar. We gaan voor kleine en fijne exemplaren, die
we lekker frituren. Voor een gerecht zoals carciofi alla giudia gebruik je van die bekende, forse romanesco-artisjokken uit de omgeving van Rome. Ooit gaan we speciaal hiervoor naar de Italiaanse hoofdstad, dat lijkt ons een geweldig uitstapje. Maar nu dus kleintjes! Met daarbij de aller-allereerste verse doperwtjes, gaar gestoofd zoals in een vignarola, met knoflook
en (een beetje) wijn.’
Wat maakt deze gnocchi van bonen gezond?
Deze gnocchi van bonen is gemaakt van cannellinibonen in plaats van aardappel en zit boordevol vezels en eiwitten. Citroen en artisjok geven een frisse kick én zitten vol goede stoffen die je lichaam ondersteunen. Doperwten erbij, voor extra groente en variatie. En ja, ze worden even gebakken, maar met een scheutje olijfolie vol gezonde vetten is dat helemaal oké. Bestel hier de editie waarin dit recept voor gnocchi van bonen te vinden is. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Bonen-citroengnocchi
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Servings: 4 personen
Ingrediënten
- 1 blikje cannellibonen (400/240 gr)
- 100 gr aardappelmeel
- 1 citroen onbespoten, (sap en de zest)
- 1 teentje knoflook
- 2 artisjok klein
- semolina beetje
- 350 ml rijst- of geraffineerde zonnebloemolie om in te frituren
- 2 teentjes knoflook
- scheut witte wijn
- 200 gr doperwten vers
- olijfolie extra vergine
- zout en zwarte peper
Instructies
- We maken eerst de gnocchi zelf.
- Laat de bonen uitlekken. Roer het aardappelmeel erdoor en pureer het met de staafmixer. Het moet een behoorlijk stevige substantie worden. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Bestuif het aanrecht met bloem en draai van de brij worstjes van ongeveer 1 cm dik. Snij die in stukjes van ongeveer 2 cm. Rol ze voorzichtig over zo’n schattig geribbeld gnocchiplankje of, bij gebrek daaraan, over een vork. Laat ze rusten en een beetje indrogen op het aanrecht.
- Snipper de teentjes knoflook en smoor ze in een beetje olie. Voeg een flinke scheut witte wijn toe en wat water en voeg de erwtjes toe. Ze hoeven niet helemaal onder te staan. Roer af en toe en smoor ze in 4 à 6 minuten gaar. Zout ze daarna pas.
- Maak de artisjokken schoon door de buitenste blaadjes eraf te halen en het bovenste stukje eraf te snijden, een centimeter of 3. Snij ze in partjes, van boven naar beneden. Verwijder zo veel mogelijk van het taaie (oneetbare) hooi dat zich boven het hartje bevindt, al is er nog niet veel aanwezig in de kleine artisjokjes. Haal ze partjes door de semolina en frituur ze in kleine porties. Zorg ervoor dat de olie ten eerste vers is en ten tweede niet te heet wordt en gaat verbranden (zeer ongezond, roetdeeltjes!). Idealiter heb je een kookthermometer. Rond de 170-180 graden is de olie warm genoeg. Frituur de schijfjes in een paar minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Zet een pan met water op met wat zout. Als het water kookt mogen de gnocchi erin en, net als gewone gnocchi, komen ook deze bovendrijven als ze gaar zijn, al na een minuut of 2.
- Snipper de knoflook en smoor die in een ruime koekenpan met een beetje olie waar uiteindelijk ook de gnocchi in kunnen. Pers de citroen, bewaar de zest en voeg het sap toe aan de knoflook. Roer er de gare gnocchi doorheen met wat aanhangend kookvocht en maak een schotel van de gnocchi, erwten en artisjokjes. Giet er een flinke scheut extra vergine olijfolie overheen, en garneer de bonen-citroengnocchi met de zest.
Nog geen stem
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: juni 30, 2025