Terug naar overzicht
gnudi

Ultiem Italiaans comfort food: gnudi met boter en salie

De feestmaand zit er weer op. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het klaar is met de stevige, winterse kost. Met dit recept van Jamie zit je er ook in januari nog warmpjes bij.

Dit recept komt uit:
Jamie’s comfort food
Jamie Oliver
Uitgeverij Kosmos

gnudi

Details

  • Servings: 6

Ingredients

  • 1 kg ricotta van topkwaliteit
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 bol nootmuskaat, om te raspen
  • fijn griesmeel, om te bestuiven
  • roomboter
  • 1 bosje verse salie (30 g)
  • Parmezaanse kaas, om te raspen
  • 1 citroen

Preparation

  • 1Doe de ricotta met een snufje zeezout en zwarte peper in een kom en rasp er de Parmezaanse kaas en een snufje nootmustkaat bij. Klop alles goed door elkaar en proef of de smaak mooi in balans is - de nootmuskaat moet heel subtiel aanwezig zijn.
  • 2Bestuif een grote bakplaat met griesmeel, draai van het ricottamengsel balletjes van 3 cm en rol ze door het griesmeel om ze een jasje te geven. Als het goed is kun je met deze hoeveelheid ongeveer 40 gnudi maken. Bestuif ze met nog wat extra griesmeel een laat ze minstens 8 uur in de koelkast staan (dek ze niet af) - het griesmeel onttrekt vocht aan de ricotta en geeft de gnudi een heel fijn jasje.
  • 3De gnudi hoeven maar 3 minuten gekookt te worden. Doe dit in twee porties zodat je ze goed in de gaten kunt houden. Schud het overtollige griesmeel van 2 porties gnudi af en kook ze in gezouten kokend water, terwijl je een flinke klont boter in een koekenpan laat smelten. Voeg er ongeveer 20 salieblaadjes bij en laat ze heerlijk krokant worden. Haal de blaadjes uit de pan, leg ze op een bord, schep de gnudi rechtstreeks uit het water in de koekenpan en sprengel er een eetlepel van het kookvocht bij. Haal de pan wanneer de boter en het water geëmulgeerd zijn van het vuur, rasp er een laagje Parmezaanse kaas op, sprenkel er een paar drupjes citroensap over en hussel door elkaar.
  • 4Serveer de gnudi in warme kommen en strooi er nog wat geraspte Parmezaanse kaas, nootmuskaat en krokante salieblaadjes over, terwijl je met de volgende lading aan de slag gaat. Veeg de koekenpan tussendoor steeds even schoon.