In haar boek Carbs, carbs, carbs laat Meike Krüger zien hoe onweerstaanbaar lekker koolhydraten kunnen zijn. Denk: troostrijk, simpel en precies waar je doordeweeks naar snakt. Zoals deze hartige tomatentaart met ui en ansjovis.
Bladerdeeg dat knispert, zoete ui, zoute ansjovis en tomaten in alle kleuren van de regenboog – dit is zo’n gerecht dat je meteen op je favorietenlijst zet. Makkelijk, smaakvol en klaar voor elke dag van de week.
Meer recepten uit Carbs, carbs, carbs? Kijk dan in deze editie. Of bestel ‘m in onze shop.
Tomatentaart
Voorbereidingstijd: 25 minutenminuten
Bereidingstijd: 35 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur
Servings: 4personen
Ingrediënten
boterom in te vetten
270grbladerdeegkoelvers (van ca. 24 x 40 cm)
2elhavermout
olijfolieom in te bakken
3uiengroot, in fijne ringen
10ansjovisfiletsin olie
1eltomatenpuree
zwarte peperversgemalen, naar smaak
800grtomaten in verschillende soorten, kleuren en maten
zeezoutvlokkennaar smaak
Extra
bakpapier en blindbakbonen
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een quiche- of taartvorm van zo’n 28 centimeter doorsnede in met boter.
Verdeel het bladerdeeg over de bodem en de rand van de vorm. Druk de naden goed aan en prik met een vork het deeg om de 8 centimeter in. Bekleed de bodem losjes met bakpapier en vul de vorm met blindbakbonen.
Bak het deeg zo’n 10 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en verwijder het bakpapier met de blindbakbonen.
Bestrooi het deeg met de havermout (zo blijft de bodem krokant) en zet opzij.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uiringen toe en bak totdat ze glazig zijn. Dit duurt minimaal 10 minuten.
Voeg de laatste 3 minuten de ansjovis toe en roer tot ze gesmolten zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend in zo’n 2 minuten aan. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Verdeel het mengsel over de deegbodem.
Snijd de tomaten doormidden. Laat bij een stuk of 4 tomaten het kroontje zitten. Verdeel de tomaten over het deeg totdat de bodem helemaal bedekt is. Wissel onder- en bovenkanten met elkaar af.
Bestrijk de tomaten met olijfolie en bestrooi met zeezoutvlokken. Bak de tomatentaart in het midden van de oven in 20 à 25 minuten verder gaar.
Je kunt deze taart koud of warm eten. De kroontjes eet je niet, die zijn voor de sier en zorgen ervoor dat de tomaten heel blijven.