Terug naar overzicht
Porchetta met cavolo nero

Porchetta met cavolo nero, heerlijk recept voor de feestdagen

Porchetta met cavolo nero uit het kookboek Een tafel vol van de Nederlandse Meike Krüger. Het kookboek Een tafel vol staat vol heerlijke gerechten, met bijzondere invloeden uit de hele wereld. We delen een feestelijk Italiaans recept: porchetta met cavolo nero. Perfect voor de feestdagen of een uitgebreid diner thuis.

Porchetta met cavolo nero

Deze Italiaanse klassieker combineert sappig, gekruid varkensvlees met de diepe, aardse smaken van cavolo nero (zwarte kool). Een gerecht dat niet alleen indruk maakt op tafel, maar ook uitnodigt tot samen genieten. Meer inspiratie voor recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Porchetta met cavolo nero

Porchetta met cavolo nero

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 50 minuten
Servings: 6 personen

Ingrediënten

  • 3 chilipepers gedroogd
  • 6 zwarte peperkorrels gekneusd
  • 2 takjes rozemarijn de blaadjes
  • 1 citroen biologisch, rasp en sap
  • 1 el venkelzaad
  • 1 tl zeezout
  • 200 gr palmkool (cavolo nero)
  • 2 kilo varkensbuik (met zwoerd)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Stamp in een vijzel de gedroogde chilipepers, zwarte peperkorrels, rozemarijnblaadjes, citroenschil, het venkelzaad en het zeezout fijn.
  • Verwijder de harde middennerf van de cavolo nero en hak de bladeren grof.
  • Blancheer de palmkool 5 minuten in ruim kokend water. Giet af, laat goed uitlekken en snijd het blad nog iets fijner.
  • Leg de varkensbuik met de huidzijde omhoog op je werkblad en snijd met een lang scherp mes het zwoerd eraf.
  • Sla het voorzichtig nog wat platter met een vleeshamer. Leg apart
  • Bestrijk de binnenkant van de varkensbuik met het specerijen- mengsel en verdeel er de cavolo nero over.
  • Rol de varkensbuik stevig op en bind vast met keukentouw.
  • Wikkel het zwoerd er met de zachte, vette kant naar buiten (andersom dus) omheen en bind vast met keukentouw.
  • Leg de varkensbuik in een ovenschaal en 2 uur en 30 minuten in de oven. Bedruip af en toe met het vrijgekomen bakvet.
  • Haal de varkensbuik uit de oven. Besprenkel de porchetta met cavolo nero met het citroensap en dien op in dikke plakken.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.