Terug naar overzicht
APERITIVO TIME

Genieten van een Italiaanse aperitivo

Over Aperitivo Time

Waar geniet jij van een heerlijke aperitivo? Laat het ons weten!

Weet jij een horecagelegenheid waar je een echte Italiaanse horeca-ervaring beleeft? Laat het ook hen weten en vraag ze contact met ons op te nemen. Ook zij komen dan wellicht in aanmerking voor het speciale Aperitivo Time raamvignet en we zetten hen op dé aperitivo lijst op onze website.  Liefhebbers weten zo waar ze kunnen genieten van een authentieke Italiaanse aperitivo ervaring. Naar het formulier

Wat is aperitivo?

Het woord aperitivo komt van het Latijnse ‘aperire’, wat openen betekent. Dit moment is bedoeld om de maag te ‘openen’ voordat er later op de avond zwaarder getafeld kan worden. Maar aperitivo is veel meer dan alleen eten en drinken. Het is een cultureel ritueel, een overgang tussen werk en sociaal leven. Het is dé manier om de werkdag af te sluiten en het gezellige deel van de avond in te luiden.

De traditie van aperitivo begon eind achttiende eeuw toen de Noord-Italiaan Antonio Benedetto Carpano het drankje vermouth uitvond. Dat is een met kruiden aangelegde wijn die snel aan populariteit won toen ook bedrijven als Cinzano en Martini het begonnen te brouwen en het bij steeds meer Italiaanse bars op de kaart terechtkwam.

In de jaren daaropvolgend werd het in Noord-Italië steeds gebruikelijker om ergens onderweg van de fabriek naar huis – en dan het liefst buiten op een zonnig terras omgeven door buurtgenoten, vrienden en familie die net als jij uit werk kwamen – een klein glaasje vermouth te drinken om alles stress achter je te laten en te beginnen dat gedeelte van je dag dat je genietend doorbrengt.

In Nederland associëren veel mensen aperitivo tegenwoordig vooral met de Aperol Spritz. Maar eigenlijk zijn er talloze drankjes die perfect passen bij dit aperitief moment. En laten we vooral de (gratis) hapjes niet vergeten die je in Italië bij je drankje kunt krijgen. Deze hapjes zijn veel lekkerder, mooier en creatiever dan de gebruikelijke blokjes kaas, bitterballen of nootjes in Nederland.

Wat drink je tijdens de aperitivo?

Groot gelijk als je graag een Aperol Spritz bestelt (op het terras) bij de aperitivo. Dat is in Italië ook zeker een favoriet drankje voor dit moment van de dag, maar er is nog zo veel meer. Je ziet daar, en in Nederland ook steeds vaker, nog veel meer (frisse) cocktails, andere spritzen, biertjes en ook alcoholvrije drankjes tijdens de aperitivo. De bedoeling is in ieder geval om even te ontspannen met een drankje, maar niet hele liters te gaan drinken. De aperitivo is immers slechts het begin van de avond.

Bestel tijdens de aperitivo ook eens een andere (Italiaanse) cocktail zoals een negroni, amaretto soul of een bellini.

Wat ze in Italië zelf graag drinken? Rondom Turijn is het nog altijd vermouth dat de klok slaat, in Milaan is van oudsher de Campari populair en rondom Venetië gaat een aperitivo vooral gepaard met prosecco. Maar als het erg warm is, bijvoorbeeld in Zuid-Italië, is het ook helemaal niet raar om een koud glas bier te bestellen.

Wil je thuis vast voorproeven zodat je precies weet wat je de volgende keer moet bestellen op het terras? Dit zijn 4 Italiaanse cocktailrecepten. Drink je liever zonder alcohol? Ga dan voor een van deze 4 virgin cocktails.

Wat eet je bij de aperitivo?

Bij die traditionele, bijna antieke vorm van aperitivo werden er doorgaans drie soorten hapjes geserveerd, namelijk olijven, chips en zoutjes. Maar inmiddels is de klassieke aperitivo op veel plekken in Italië geëvolueerd. Zo worden er steeds vaker kunstige stuzzichini (kleine hapjes) voorgeschoteld.

Ook in Nederland zien we steeds vaker een aperitivokaart. Die kan soms zo eenvoudig zijn als eenvoudige, maar kwalitatieve kazen en vleeswaren, en soms wordt er meer uitgepakt met bijvoorbeeld burrata met verschillende toppings, authentieke of juist originele bruschette of kleine gerechten zoals vitello tonnato.

Verwar de aperitivo trouwens niet met antipasti. In sommige restaurants zie je ook aperitivo hapjes op de antipasti kaart staan, maar waar de aperitivo is bedoeld als hapje vóór het eten, is antipasti echt onderdeel van de maaltijd. 

Zoek je wat inspiratie voor thuis? Wij zouden deze hapjes op de aperitivokaart zetten. 

De belangrijkste 'regels' van de aperitivo

Siciliaan Alessio Colavecchio, naast general manager van het Hilton in Amsterdam vooral ook een vermaard kenner van de aperitivo zegt het volgende over de regels van aperitivo: ‘Drink niet te veel, eet ook niet te veel, wees sociaal en hou het bij grofweg een uurtje. Zie de aperitivo dus echt als die overgangsfase tussen je werkdag en het moment dat je thuiskomt. Het is bedoeld om je hoofd even te leeg te maken, zodat je daarna al je aandacht kunt schenken aan de dingen die echt belangrijk zijn in het leven, namelijk je vrienden, je familie en, niet te vergeten, het avondeten.’

Waar vind je de beste en lekkerste aperitivo in Nederland?

De Smaak van Italië is begonnen met de campagne ‘Aperitivo Time’. We hebben een lijst samengesteld met restaurants en andere horecagelegenheden waar ze een goede aperitivo kaart hebben.

Deze restaurants zal je voortaan herkennen aan de speciale Aperitivo sticker op de deur (of het raam).

Weet jij een horecagelegenheid waar je een echte Italiaanse horeca-ervaring beleeft? Laat het ook hen weten en vraag ze contact met ons op te nemen. Ook zij komen dan wellicht in aanmerking voor het speciale Aperitivo Time raamvignet en we zetten hen op dé aperitivo lijst op onze website.  Liefhebbers weten zo waar ze kunnen genieten van een authentieke Italiaanse aperitivo ervaring. 

Weet jij een horecagelegenheid waar je een echte Italiaanse horeca-ervaring beleeft? Laat het ook hen weten en vraag ze contact met ons op te nemen. Ook zij komen dan wellicht in aanmerking voor het speciale Aperitivo Time raamvignet en we zetten hen op dé aperitivo lijst op onze website.  Liefhebbers weten zo waar ze kunnen genieten van een authentieke Italiaanse aperitivo ervaring. 

Informeer ons over jouw favoriete horeca mét een Italiaanse aperitivo

Partners Aperitivo Time 2024