De leukste Italiaanse boeken van dit moment (december 2017)
Terug naar overzicht
Italiaanse boeken

Dit zijn de leukste Italiaanse boeken van dit moment

Dacht je dat het vooral kookboeken zijn die van de lopende band van Italiaanse uitgevers rollen? Dan heb je het mis. Het aanbod van romanschrijvers is niet mis en daarom delen we om de maand de leukste Italiaanse boeken.

Entryways of Milan

Italiaanse boekenDe eerste indruk is o, zo belangrijk. Zeker in Milaan, de stad waar tal van creatieve breinen elke dag werken aan geweldige mode en prachtig design. Karl Koblitz ging op zoek naar de eerste indruk van Milanese palazzi in de stad, wat resulteerde in een koffietafelboek met beelden van 144 uiteenlopende, maar bijzondere entrees. Kijk hier voor meer informatie

Hard gras

Italiaanse boeken‘Als ze één kans krijgen, maken ze er twee.’ Johan Cruijff wist wel hoe goed de Italianen zijn en hoe moeilijk het is van hen te winnen. Ze hebben het verdedigen zo ongeveer uitgevonden en tot kunst verheven. Maar ze hebben ook ouderwets trefzekere spitsen: sluipmoordenaars die altijd precies op de juiste plek opduiken. Door de jaren heen verschenen de nodige verhalen in Hard gras met la bella Italia als decor. Over Faas Wilkes bij Internazionale en Torino, Ruud Krol bij Napoli, Bergkamp en Sneijder bij Inter. En natuurlijk over het driemanschap Gullit, Van Basten en Rijkaard dat Milanello opfriste. Deze fraaie bundeling combineert passie voor voetbal met liefde voor het geschreven woord. Met bijdragen van onder andere Hugo Borst, Simon Kuper en Edwin Winkels. Kijk hier voor meer informatie.

Vakantiekookboek Italië

Italiaanse boekenLekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je wilt op vakantie. Dit fijne kookboek van Onno Kleyn bevat alles wat de vakantieganger nodig heeft: tips, informatie over lokale keukentradities, culinaire woordenlijsten als hulp bij het boodschappen doen, en natuurlijk heldere recepten. Grote kans dat je al op vakantie bent geweest, maar ook bij Italiëliefhebbers met heimwee doet dit boekje het goed! Kijk hier voor meer informatie.

De oorlog en het Vaticaan

Italiaanse boekenEind augustus 1914. Het Duitse leger legt de stad Leuven zo goed als volledig in de as: méér dan duizend huizen worden vernield, méér dan tweehonderd burgers komen om. Ook de bibliotheek van de katholieke universiteit wordt volledig vernietigd. In België wordt een scherpe veroordeling door paus Benedictus XV verwacht, maar de reactie is lauw en afzijdig. Johan Ickx leidt de lezer binnen in de keuken van de Vaticaanse diplomatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Belgische professoren en geestelijken vinden in het Vaticaan bondgenoten om de houding van de paus te veranderen. Ook Pacelli, de latere paus Pius XII, speelt hierbij een actieve rol. Kijk hier voor meer informatie.

Het leven in tijden van vrede

Italiaanse boekenOp een dag in mei 2015 reist de 69-jarige Ivo Brandani ziek van Caïro terug naar Rome. In Egypte heeft hij in het diepste geheim gewerkt aan een opdracht van een multinational: het koraalrif in de Rode Zee, dat door vervuiling en uitputting aan het afsterven is, vervangen door een rif van synthetisch materiaal. Op zijn terugreis trekt zijn leven aan zijn koortsige geestesoog voorbij: de decadentie van de jaren 2000, de hypocrisie van de jaren negentig, en verder terug in de tijd de studentenprotesten in de jaren zestig, de harde jaren van zijn kindertijd onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Wanneer hij de balans opmaakt, moet hij gedesillusioneerd constateren dat in die bijna zeventig jaar van vrede Europa volop kansen heeft gehad om de wereld een betere plaats te maken, maar dat er niets van terecht is gekomen. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij hem, en mensen als hij. Zij waren onverschillig, conformisten, zij kozen de makkelijkste weg. Messcherp vertelt deze roman het verhaal van wat we ooit wilden en wat we uiteindelijk zijn geworden. Kijk hier voor meer informatie.

Het verlangen te zijn als alle anderen

Italiaanse boekenIn deze roman probeert de hoofdpersoon de band tussen hemzelf en de wereld te begrijpen. Het begon voor de verteller op een avond toen hij als negenjarige een park binnensloop. Daar overviel hem het besef dat tienduizenden anderen voor hem in het park hadden rondgeslenterd, dat hij een van velen was, dat hij deel uitmaakte van een groter geheel, en dat ook hij zijn steentje moest bijdragen aan het heil ervan. Dat is het begin van een verhaal waarin de verteller, ouder en wijzer, terugkijkt op zijn pogingen zich in te zetten voor de wereld om hem heen, maar tegelijk op afstand wilde blijven. Met aanstekelijke ironie en in een sprankelende stijl vertelt Piccolo in deze diepzinnige roman over collectiviteit en individualisme. Over platvloersheid en het streven naar het hogere. Over principes en de verantwoordelijkheid voor de keuzen die wij maken. Kijk hier voor meer informatie.

Dag van vuur

Italiaanse boeken‘Eind juni gaf Pietro Gallesio het woord aan zijn dubbelloops. Hij vermoorde zijn broer in de keuken en maakte op het erf zijn neef koud die op de knal kwam aangehold. Zijn schoonzus stond op zijn lijst, maar ze verscheen achter een traliehek met haar jongste kind op de arm dus vuurde hij niet op haar maar stormde naar de pastorie van Gorzegno. De pastoor kwam net terug van een bezoek aan een stervende ergens aan de overkant van de Bormida, en Gallesio schoot hem op straat dood met een kogel in zijn slaap.’ Beppe Fenoglio vertelt in zes verhalen over het dorpsleven van zijn geboortestreek in de jaren dertig. Van het meisje dat wordt uitgehuwelijkt en een krijsende baby krijgt, maar liever nog knikkert tot aan de priester met een onvermurwbare moeder die, zodra hij buiten haar bereikt raakt, de brui aan het priesterschap geeft. Kijk hier voor meer informatie.

Eerlijke bedriegers

Italiaanse boekenItalianen staan bekend als belastingontduikers. Nederlanders vinden van zichzelf dat ze een hoge belastigmoraal hebben. Maar is het een kwestie van moraal om Italiaanse ondernemingen die hier zijn gevestigd te helpen ontsnappen aan belastingen in hun eigen land? Ben van der Velden sprak in Italië arbeiders, ondernemers, gepensioneerden en studenten. Hij ging naar trattoria’s, bezocht een bejaardenvlub en keek rond in een maffioos stadje. De argumenten voor belastingontduiking? Italiaanse politici zijn corrupt, de belastingen te hoog en de diensten die de overheid levert belabberd. En hij kwam naar Nederland om te kijken hoe het hier gesteld is met belastingen, criminele economie, zwart werk en de zwijgzaamheid van Bijbelvaste polderbewonders. Kijk hier voor meer informatie

Italië met een glimlach

Italiaanse boekenNa hun wereldomzeiling willen Cees en Karola zich definitief in Italië vestigen. In de buurt van het Gardameer kopen ze een vervallen huis, dat ze eigenhandig opknappen. Tijdens de renovatie leren ze het land en haar bewoners beter kennen. Aanvankelijk zijn ze enthousiast over het nieuwe vaderland. De vele onverwachte problemen, die met onderkoelde humor worden beschreven, laten echter twijfels opkomen. Zijn Italianen en Nederlanders wel Europeanen of zijn zij gewoon Italianen en Nederlanders met elk hun eigen volksaard en eigen geschiedenis? Kijk hier voor meer informatie.