Terug naar overzicht
Italiaanse herfstrecepten

De lekkerste Italiaanse hersftrecepten

De herfst doet bijna zijn intrede, en dus is het tijd comfort food! In het najaar is er weer een nieuwe keur aan seizoensproducten waarmee we kunnen koken. Dit zijn onze favoriete Italiaanse herfstrecepten met ingrediënten als pompoen en cavolo nero.

Omslagfoto: Matteo Carassale

Ribollita

In het najaar komende grote dampende pannen soep weer op tafel. Een favoriet uit de Laars? Dat is absoluut de ribollita: een stevige soep uit Toscane waar cavolo nero, of palmkool een grote rol in speelt. Tip: maak de soep een dag van tevoren, dan hebben alle smaken de tijd om tot hun recht te komen.

Pasta met pompoen

Tja, pompoen kan natuurlijk niet in de keuken ontbreken tijdens de koudere maanden. Deze oranje sterspeler doet het ontzettend goed in gerechten als pasta en lasagna. Onze favorieten? Cappellacci di zucca van Trattoria Marina uit Ferrara en deze lasagne met pompoen en saucijs.

Lasagne met pompoen

Kastanjetaart

Je houdt ervan of je vindt het vreselijk: de smaak van kastanjes. In Toscane worden ze in de herfst volop gegeten, en dan met name in de vorm van een taart. De castagnaccio wordt gemaakt op basis van kastanjebloem en water.

Truffelpasta

De culinaire paradepaardjes van Piemonte zijn uiteraard wijn én truffel. Wanneer de herfst haar intrede doet, begint in deze regio ook het seizoen van de witte truffel en zul je op elke menukaart een gerecht met de delicatesse vinden. Wij zien het graag geschaafd over pasta.

Polenta met paddenstoelen

Nog een favoriet uit het noorden: polenta! Lekker romig gemaakt met veel kaas en boter en geserveerd met paddenstoelen kan dit gerecht eigenlijk nooit misgaan.

Appeltaart

Wist je dat maar liefst 10 procent van de appels in de EU uit Zuid-Tirol komt? Het zal je dan ook niet verbazen dat in het najaar flink wat torte di mele op tafel verschijnen in de Italiaanse huishoudens.

Italiaanse herfstrecepten

Wat zijn jouw favoriete Italiaanse herfstrecepten? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!