Terug naar overzicht
Italiaans voetbalteam

Italië wint het Europees Kampioenschap voetbal 2020

Na 53 jaar is Italië weer Europees kampioen. Na een superspannende finale tegen Engeland in het Wembley-stadion gingen de Azzurri er met de beker vandoor.

Het was een zenuwslopende finale gisteren in het Wembley-stadion in Londen.

Lang 1-1
Al in de tweede minuut schoot Luke Shaw de 1-0 er in voor Engeland. Het was de snelste treffer ooit in een EK-finale. Uiteraard stond het stadion op zijn kop. Tot Leonardo Bonucci in de tweede helft voor de verdiende gelijkmaker zorgde. Lang bleef de stand 1-1. Er kwam verlenging en er kwamen strafschoppen.

Het was de tweede strafschoppenserie ooit in een EK-finale. Ook de finale van Duitsland en Tsjecho-Slowakije werd in 1976 op deze manier beslist.

Vijfde beslissende strafschop

Voor de Engelsen misten Marcus Rashford en Jadon Sancho, die pas in de laatste minuut van de blessuretijd waren ingevallen bij Engeland. Pickford pakte vervolgens nog de penalty van Jorginho, maar een andere jonge invaller, Bukayo Saka, miste de vijfde en beslissende strafschop. Hierdoor ging de titel alsnog naar Italië.

Na het Eurovisie Songfestival ook deze prijs
Uiteraard is het groot feest in de Laars. Daar vierden de Italianen afgelopen nacht de winst. Italië, dat dit voorjaar het Eurovisie Songfestival won, is het allereerste land ooit dat in één jaar zowel die prijs als het Europees kampioenschap voetbal in de wacht sleept.

Jubelende krantenkoppen
‘Om krankzinnig van te worden, zo veel houden we van je, Italië: we zijn Europees kampioen!’, La Gazzetta dello Sport kan zijn geluk niet op. Corriere della Sera meldt: ‘Stil Wembley knielt voor Italië’.