Terug naar overzicht

In azijn gesmoorde kip met farro en waterkers

Alison Roman, kok, auteur en columnist voor The New York Times Cooking, weet hoe het is om voor jezelf te koken of voor een groep vrienden. Je wilt niet de hele dag in de keuken staan en al helemaal niet langs zes verschillende winkels moeten. Dat zie je terug in haar eenvoudige maar geenszins saaie recepten waar buiten de deur eten niet voor onderdoet. 

Dit keer delen we het recept van in azijn gesmoorde kip met farro en waterkers, uit het kookboek Lekker Thuis van Alison Roman.

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 1 kip (1600-1800 g), in stukken gesneden, of 2 kippenborsten en 2 kippenpoten met bot
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el raapzaad- of koolzaadolie
  • 1 bol knoflook, overdwars gehalveerd
  • 175 g farro of spelt
  • 125 ml gedistilleerde witte azijn of witte wijnazijn
  • 125 g waterkers, dikke steeltjes verwijderd

Preparation

  • 1Breng de kip op smaak met zout en peper.
  • 2Verhit de olie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur.
  • 3Bak de kip aan (in porties indien nodig) met het vel naar beneden tot beide kanten goudbruin zijn, 10-12 minuten per kant.
  • 4Leg de kip op een schaal of snijplank.
  • 5Doe de knoflook en farro in de pan en roer tot alles bedekt is met bakvet. Breng op smaak met zout en peper en fruit het mengsel 5-8 minuten tot je geroosterde knoflook en farro ruikt.
  • 6Voeg de azijn en 1 liter water toe, roer de aanbaksels op de bodem van de pan los en verhit alles tot het water net kookt.
  • 7Doe de kip met het vel naar boven terug in de pan en leg het deksel erop. Zet het vuur lager en laat alles zo’n 1,5 uur zachtjes sudderen tot de kip vrijwel van het bot valt en de farro goed gaar is – de korrels moeten zacht zijn maar niet papperig.
  • 8Roer vlak voor het serveren de waterkers erdoor.